nieuws

BakkerijMonitor: Sector levert 8 procent in tijdens warme zomermaand

Strategie

Over de hele maand juli moet de bakkerijsector ruim 8 procent omzet inleveren en daalt het aantal transacties met 7,5 procent. De gemiddelde besteding blijft met een krappe daling van 1 procent nog enigszins intact en er worden 8,2 procent meer artikelen verkocht. Dit is in het kort de balans van een bijzonder warme zomermaand.

BakkerijMonitor: Sector levert 8 procent in tijdens warme zomermaand
Foto: Shutterstock

De daling van de omzet is voornamelijk ingezet in de laatste drie weken. ‘Een aantal bakkers heeft de winkel gesloten i.v.m. de vakanties, maar dat was vorig jaar ook het geval. Daarnaast zijn bakkers/patissiers in een aantal gevallen eerder dicht gegaan i.v.m. de warmte, maar dat effect is lastiger te meten’, zegt Friso Berghuis van BakkerijMonitor.

Cumulatieve stand

‘Door de daling van juli (omzetaandeel is ‘maar’ 12 procent van de totale huidige omzet van jan-juli) zakken we wel terug in de cumulatieve stand, maar de schade is nog te overzien.’

Belegde broodjes en ijs hogere omzet

In vrijwel alle artikelgroepen zijn omzetdalingen te zien. Alleen de belegde broodjes en ijs maken een plus. Berghuis: Bij het warme weer wordt er per definitie minder gegeten en neemt men eerder een extra biertje dan een snee brood. De komende weken zal weer in het teken staan van de ‘back-to-school’ en ‘welkom-thuis’ acties.’

Reageer op dit artikel