nieuws

IJssalon baart opzien met Big Mac-ijs

Strategie 1473

IJssalon baart opzien met Big Mac-ijs

IJssalon Matthijs in Leiden heeft een nieuwe smaak ontwikkeld met lokale ingrediënten. De eigenaar haalt ze namelijk op bij de McDonald’s om de hoek. Het resultaat: Big Mac-ijs.

Sinds anderhalve week is er bij IJssalon Matthijs Big Mac-ijs te krijgen, met de daadwerkelijke ingrediënten van het de bekende McDonald’s-hamburger. Eigenaar Matthijs Bollen haalt de Big Macs gewoon bij de McDonald’s om de hoek en maakt daar vervolgens zelf ijs van.

Sandwichspread

De ijsmaker begint met zijn eigen basismix en voegt daar de componenten van een Big Mac aan toe. ‘De saus, het vlees en de augurk vermaal ik met de basismix. Ik voeg daar nog wat Sandwichspread aan toe om de augurksmaak te versterken.’ Daarna mengt Bollen er stukjes brood doorheen. De sla, tomaat en kaas gebruikt hij niet. ‘Ik heb McDonald’s gevraagd of ze de ingrediënten los willen leveren. Dat doen ze niet. Maar ik kan wel Big Mac’s zonder die ingrediënten bestellen natuurlijk.’

Het Big Mac-ijs kwam tot leven door een weddenschap met zijn vrienden. ‘Ik zei dat ik van alles lekker ijs kon maken. Toen ik een WK-weddenschap verloor, moest ik eraan geloven.’

Facebook

De ondernemer is tevreden met het resultaat. Volgens Bollen smaakt het ijs ook echt naar een Big Mac. ‘Het is best lekker, al moet je er geen twee bollen van eten.’ De meeste nieuwsgierigen komen het ijs dan ook alleen even proeven met een lepetje. Inmiddels is het Big Mac-ijs van Matthijs tot ver buiten Leiden bekend. Via Facebook is de bijzondere creatie ook in de Verenigde Staten, Austalië en Japan opgevallen.

Big Mac ijs

Grote concurrentie

De bijzondere creatie heeft een positief effect op de positie van de ijssalon in de stad. De concurrentie is namelijk enorm; naast Matthijs zijn er 25 ijssalons in Leiden te vinden. ‘Nu komen mensen speciaal naar mij toe om te proeven en bestellen dan een ijsje met andere smaken. Ik zie ze dan later ook weer terugkomen.’

Bollen is ondertussen alweer bezig met een nieuwe creatie. ‘Sushi-ijs, met komkomer en wasabi.’

Beste jonge ijsmaker van Nederland

Bollen begon zelf op zijn 18e met een ijskar in Leiden en volgde de opleiding tot ijsbereider bij het IJscentrum in Wageningen. De inmiddels 24-jarige ondernemer opende zijn ijssalon in april van dit jaar op een bijzondere plek. Daarvoor zat ijssalon La Venezia bijna 85 jaar in het pand.

Onlangs werd het ijs van Matthijs Bollen uitgeroepen tot ‘lekkerste ijs van Nederland van ijsmakers onder de 30 jaar’ tijdens het Gelato Festival van Carpigiani. In januari gaat hij naar Italië om te strijden voor de Europese titel.

Reageer op dit artikel