nieuws

BakkerijMonitor: Minder transacties in Paasweek maar wel hogere omzet

Strategie 1090

BakkerijMonitor: Minder transacties in Paasweek maar wel hogere omzet
Foto: Bart Nijs

Ondernemende bakkers die wekelijks mee doen aan de BakkerijMonitor hebben hun omzet in de Paasweek (week 13) ten opzichte van de Paasweek in 2017 (week 15) zien toenemen met gemiddeld 1,7 procent. Dat blijkt uit de BakkerijMonitor waar momenteel ruim 350 vestigingen aan deelnemen. Deze omzetstijging ging echter wel gepaard met 3 procent minder transacties en een fors hogere gemiddelde besteding.

De klanten die geweest zijn hebben iets minder artikelen meegenomen (-0.6 procent) en deze artikelen waren qua gemiddelde item waarde fors hoger (+ 5,4 procent). Lag de gemiddelde itemwaarde in 2017 nog op € 3.40 deze is nu gestegen naar € 3.58.

Volgens Friso Berghuis van de BakkerijMonitor ligt deze ontwikkeling in lijn met de algehele trend in de ambachtelijke sector. ‘Paas gerelateerde artikelen laten weliswaar een iets grotere omzetstijging zien dan het reguliere assortiment (+2.2%), maar ook binnen deze vergelijking daalt het aantal transacties met 3,2%. Minder transacties, een redelijk gelijkblijvende afzet en een hogere besteding (door prijsverhoging) zorgt voor iets meer omzet.’

Meer artikelen voor juiste prijs

‘Het vliegwiel gaat echter harder draaien, en de hefboom gaat nog beter werken, als er meer klanten komen die meer artikelen meenemen tegen een juiste prijs. Bakkers die dat presteren zijn er zeker en mogen zich scharen bij de beste jongetjes of meisjes van de klas. Als zij dat kunnen, kun jij dat ook’, aldus Berghuis.

Geïnteresseerden die meer willen weten over de ontwikkelingen in de bakkerijsector kunnen contact opnemen met Friso Berghuis.

Een meer uitgebreide analyse van de branchecijfers is te lezen in Bakkerswereld nr. 4, die vrijdag 20 april verschijnt.

Reageer op dit artikel