nieuws

Ondernemers centraal op mondiale vakbeurs Europain

Strategie 1205

Ondernemers centraal op mondiale vakbeurs Europain
Foto's: Europain

De internationale vakbeurs Europain in Parijs opent eerdaags weer de deuren. Van zaterdag 3 tot en met dinsdag 6 februari vindt de twee-jaarlijkse beurs voor brood- en banketbakkerij, ijsbereiding, chocolade en zoetwaren plaats in het Parc des Expositions van Paris-Nord Villepinte. De ondernemer staat centraal. Die kan zijn hart ophalen tijdens de vele exposantendemonstraties, lezingen en andere activiteiten die de bezoekers op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen in de bakkerij-branche.

Ruiken, proeven, ontmoeten en inspireren. Dat blijven de belangrijkste ingrediënten van de grootste mondiale vakbeurs voor (banket)bakkers, de Europain & Intersuc, die in Parijs wordt gehouden. Van zaterdag 3 tot en met dinsdag 6 februari vult beurshal 6 van het Parc des Expositions van Paris-Nord Villepinte zich met noviteiten, innovaties, nieuwe evenementen en (inter)nationale wedstrijden, waaronder de Masters de la Boulangerie.

Het programma van Europain 2018 is wel volledig aangepast. ‘Door deze veranderingen wil de organisatie de ondernemers uit de branche tegemoetkomen. Ongeacht de grootte van de bedrijven: alle ondernemers kunnen terecht op de beurs voor een passend aanbod. De beurs kent daarom een nieuwe sectorindeling: productie, verkoop en management’, legt beursmanager Marie-Odile Fondeur uit.

Fondeur is naar Nederland afgereisd om de (vak)pers persoonlijk te ontmoeten en op de hoogte te brengen van de activiteiten die in februari op de vakbeurs worden georganiseerd. ‘De nieuwe editie van Europain is gericht op een nog betere beleving van de beurs’, zegt de beursmanager enthousiast. ‘Zo is er de nieuwe indeling in thema’s, hebben we een doelbewuste focus op noviteiten en hebben we na een grondige evaluatie met de exposanten besloten het aantal beursdagen terug te brengen van vijf naar vier. Op die manier komen er naar verhouding elke dag meer mensen, waardoor het aantal efficiënte contacten per dag hoger ligt dan in voorgaande edities.’

Marie-Odile Fondeur

Dagelijkse vraagstukken

Fondeur heeft hoge verwachtingen van de themagerichte aanpak. ‘De onderwerpen Productie, Verkoop en Management zijn voor alle bezoekers eenvoudig te identificeren en we faciliteren daarmee een optimaal beursbezoek voor alle bezoekers: projectleiders, professionals, managers van één of meerdere verkooppunten, van bakkerij tot productiecentrum. Belangrijk is ook dat de afstand tussen de sectoren brood- en banketbakkerij wordt opgeheven. Alle activiteiten worden georganiseerd rondom dagelijkse vraagstukken, ongeacht het type of de grootte van de ondernemingen.’

In de sectie Productie zijn alle equipment en grondstoffen voor de productie van brood, viennoiserie en gebak te vinden. Op de afdeling Verkoop zijn alle oplossingen voor verkoop en efficiënte distributie van producten, zoals winkelinrichting, communicatie, eindproducten, verpakkingen en diensten ondergebracht. Onder het kopje Management zijn alle hulpmiddelen en diensten terug te vinden die essentieel zijn voor het dagelijks beheer van een bedrijf. Van businessmanagement en training tot financiën en verzekeringen.

Forum

Ook op het Forum, een centrale plek in de beurshal, worden de thema’s doorgevoerd. Hier zullen tijdens de vier beursdagen uitwisselingen, debatten en toespraken worden georganiseerd met zowel Franse als internationale sprekers. Onderwerpen die in subcategorieën aan bod komen onder het thema Productie zijn onder meer tarwe en gist, specifieke allergieën en diëten en smaak. Focus op de internationale markt en nieuw aanbod en nieuwe trends zijn de onderwerpen van het thema Verkoop, en onder het hoofdstuk Management staan de categorieën digitalisering en strategie voor starters en succesverhalen centraal.

Zo’n tachtig Franse en internationale sprekers zullen op het Forum te horen zijn. Onder hen zijn
Emmanuel Tertrais, oprichter van de Baguette Academy, over digitale bakkerijopleidingen en Eric Kayser over internationale ontwikkelingen. Michel Suaz, van San Francisco Baking Institute, geeft een inkijkje in de Amerikaanse markt en Paul Kitissou en Lionel Villepontoux vertellen over de ontwikkelingen op de Afrikaanse markt.

Europain in cijfers

In beurshal 6 van het Parc des Expositions van Paris-Nord Villepinte wordt van zaterdag 3 tot en met dinsdag 6 februari de tweejaarlijkse vakbeurs Europain gehouden. De beurs is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.30 uur. De beursvloer heeft een oppervlakte van 48.000 vierkante meter. Meer dan 500 exposanten en merken geven acte de présence. De beursorganisatie verwacht ongeveer 65.000 bezoekers te verwelkomen. Europain 2018 is verdeeld in drie thema’s: Productie, Verkoop en Management. Centraal in de beurshal is het Forum. Hier worden meer dan 40 interviews en conferenties gegeven. Meer dan 80 (internationale) sprekers verzorgen debatten en discussies.Er worden meer dan 150 demonstraties gegeven en er zijn drie toonaangevende wedstrijden waarin door 113 kandidaten wordt gestreden om de hoogste eer.

Noviteiten

Europain 2018 heeft een doelbewuste focus op de noviteiten in de sector. Fondeur: ‘Dit jaar omvat de Europain Noviteitenprijs voor de eerste keer alle noviteiten die tijdens de beurs zijn gepresenteerd. De bezoekers worden hierbij actief betrokken doordat zij voortaan hun eigen prijs mogen uitreiken.’
Het Restaurant van de Bakker was in de laatste editie van de vakbeurs in 2016 nog nieuw. Voortaan vormt dit onderdeel een volledig operationele pop-upbakkerij met eetgelegenheid. Hier kunnen bezoekers terecht voor het ontdekken en het proeven van allerlei oplossingen voor een bakkerscafé. De zogenoemde bakkerij van morgen, Restaurant Shop, is voorzien van de laatste digitale technologieën.
Ook vinden er non-stop demonstraties plaats in Het Bakkers Lab. In een ultra-moderne bakkerij worden demo’s verzorgd door de beste scholen en bekendste namen uit de Franse en internationale bakkerijbranche. Bovendien geven de Meilleurs Oevriers de France, de kampioenen in de banketbakkerij, demo’s over gebak, chocolade en ijsbereiding in het Intersuc Lab.

Wedstrijden

Op de Europain worden drie wedstrijden georganiseerd. Lesaffre organiseert de Bakery Masters. De beste kandidaten van de Coupe Louis Lesaffre en de Coupe du Monde de Boulangerie gaan individueel deelnemen voor de prestigieuze titel van Master Baker. Peter Bienefelt, lid van het BoulangerieTeam treedt maandag 5 februari aan. Bienefelt komt uit in de categorie ‘Nutritional Bread Making’ en heeft concurrentie uit Taiwan, Canada, Turkije, Australië en Japan. Dinsdag 6 februari om 12.00 uur volgt de bekendmaking van de resultaten van de Masters de la Boulangerie.

>> Lees ook: Peter Bienefelt in startblokken voor Bakery Masters

Daarnaast staat het WK voor suikerkunstwerken op het programma, waarbij zestien teams die bestaan uit een vrouwelijke en een mannelijke banketbakker strijden om de wereldtitel. Jonge kandidaten gaan met elkaar de strijd aan in de Coupe de France des Écoles (Franse Beker voor Scholen). In gemixte teams van drie personen en in twee categorieën (‘Hopefuls’ en ‘Excellence’) kunnen de jonge talenten in zes uur tijd hun knowhow op het gebied van brood en banket demonstreren.

Vier dagen lang kunnen bezoekers in de Franse hoofdstad proeven, ruiken, netwerken en inspiratie opdoen bij meer dan 500 exposanten, internationale wedstrijden, workshops en zo’n 150 verschillende demonstraties.

‘Europain is een toonaangevend internationaal vakevenement’, zegt beursmanager Marie-Odile Fondeur. ‘Wij presenteren een compleet en gevarieerd aanbod voor ambachtelijke en industriële brood- en banketbakkers en chocolatiers. Voor iedere professional is er wat te halen. Wij streven ernaar om concrete oplossingen te bieden aan de bezoekers en de mogelijkheid om kennis en ervaringen uit te wisselen.’

‘We willen hen noviteiten en innovaties in hun sector laten ontdekken die zullen bijdragen aan een succesvolle bedrijfsontwikkeling’, gaat ze verder. ‘Onze doelstelling is erop gericht dat vakbezoekers na afloop van de beurs terugkeren met tal van nieuwe ideeën en oplossingen voor het verhogen van hun bedrijfsomzet. Steeds meer internationale bezoekers reizen af naar de vakbeurs en wij streven ernaar dat zij Frankrijk als toonaangevend, innovatief en toegewijd land met een uiterst dynamische bakkerijsector ontdekken.’

Bezoek Europain met Anko Beursreizen en Bakkerswereld

Wilt u Europain bezoeken? Dat kan. En ook nog eens heel eenvoudig en volledig naar uw wens. Samen met Bakkerswereld heeft Anko Beursreizen een reis naar Parijs samengesteld. Deze mondiale vakbeurs is immers een must voor bakkers, patissiers en chocolatiers. U bepaalt zelf wanneer en hoe lang u de beurs wilt bezoeken. Maar ook met welk vervoermiddel u wilt reizen en/of de luchthaven van vertrek.
De eerste 20 abonnees van Bakkerswereld ontvangen, in samenwerking met beursorganisatie Promosalons, een exclusieve VIP-badge. Deze badge geeft u onder meer toegang tot de VIP-lounge en een gratis beurscatalogus!

Reisvoorbeelden:

 • per eigen vervoer:
  Overnachtingen mogelijk vanaf €60,00 p.p.
 • per Thalys:
  2-daags treinarrangement vanaf €199,00 p.p.
 • per vliegtuig:
  2-daags vliegarrangement vanaf €262,00 p.p.

Inclusief in genoemde arrangementen:

 • retour in de 2e klasse trein of Economy Class in het vliegtuig
 • 1 overnachting in een 3-sterren hotel inclusief ontbijt
 • indien u kiest voor een vliegreis is 1 stuk handbagage + een accessoire gratis aan boord mee te nemen
 • alle airporttaxes

Exclusief:

 • reis- en/of annuleringsverzekering (wij sluiten deze graag voor u af)
 • reserveringskosten ad. €38,80 (inclusief 21% btw)

Wilt u meer informatie of deze reis boeken, dan kunt u terecht bij Anko Beursreizen:
Bellen kan natuurlijk ook: 0880 660 840.
Vergeet niet te vermelden dat u abonnee bent van Bakkerswereld. En wees er snel bij, dan komt u wellicht in aanmerking voor een heuse VIP-badge.

Reageer op dit artikel