nieuws

IJs bij de ambachtelijke bakker moet ambachtelijk zijn

Strategie 1347

IJs bij de ambachtelijke bakker moet ambachtelijk zijn

De verkoop van ambachtelijk ijs past goed bij het profiel van de bakker. De klanten van de bakker verwachten de beste smaak en kwaliteit, leggen de standhouders van de Bakkersvak uit. ‘Wij hameren op het ambachtelijke’.

Van een speciaalzaak verwacht de consument een speciaal product. De bakker die bonbons of luxegebak verkoopt mag rekenen op een kritische koper. Daarin zit de uitdaging en tegelijkertijd ook de kans voor ijs bij de bakker. Bakkersvak 2018 heeft ruimte voor uitbreiding op de nieuwe beurslocatie in Gorinchem. Dat daarbij het segment ijs nieuw is en een grote stap maakt, past volgens beursorganisatie Easyfairs bij de branche en bij de tijd.

Volgens eventmanager Corine Visser vinden steeds meer ambachtelijke ijsbereiders hun weg naar de Bakkersvak. Visser is dan ook ingenomen met de vliegende start van het ijssegment op de beurs. Het betekent een uitbreiding van het beursaanbod met 20 procent.

IJs en patisserie

De specialisten van Valmar Benelux, toeleverancier van ijsbereidingsapparatuur en ijssaloninrichting, geven aan dat ijs grote overeenkomsten heeft met patisserie. IJs is een margeproduct dat een goede bijdrage kan leveren aan de omzet van de bakkerij, vooral op mooie dagen. ‘Maar’, zo leggen de specialisten uit, ‘bedenk wel dat ijs maken net zo goed een ambacht is als het bereiden van brood en banket.’

Terwijl de verkoop van brood en banket tijdens de warme dagen eerder een dipje kent, is de ijsverkoop dan juist groter. De aankoopmomenten liggen wel later op de dag en in het weekend of vakanties, zodat de personeelsbezetting daar op afgestemd moet zijn en de winkel misschien wat langer open moet, zeggen de ervaringsdeskundigen.

Lees ook: Zelf ijs draaien: ‘Investeren in werkgemak en kwaliteit loont’

Workshops

Volgens Dolf van Welie van Carpigiani Ambachtelijk Benelux kan de bezoeker op de eerste beursdag meerdere workshops verwachten, waarbij het maken van ijstaarten en het bereiden van enkelvoudige porties te zien zijn. Van Welie zegt dat het goed mogelijk is voor kleinere bedrijven om kwaliteit te tonen: ‘We laten in een workshop zien dat je niet heel zwaar hoeft te investeren om wat moois met ijs te doen.’

Carpigiani brengt op de maandag geen workshops en richt zich dan op de ijsbereidingswedstrijd Gelato Festival Challenge.

Bekijk ook ons dossier over de Bakkersvak

Van Welie ziet het als een extra trekker voor het publiek om de wedstrijd juist op een bakkersbeurs te houden. Hij bevestigt dat er een trend is bij bakkers om ijs aan te bieden. ‘Net als de konditorei, lunchroom of tearoom, past de ijssalon bij de bakkerij. Dat zie je in Nederland steeds meer: een mooie gebruiksruimte voor ijsspecialiteiten.’

Gelato Festival Challenge

De voorrondes van de Gelato Festival Challenge voor Nederlandse ijsbereiders zijn op
5 maart, de tweede beursdag van Bakkersvak 2018. De winnaars van deze wedstrijd kunnen vervolgens meedoen aan de wedstrijd om de Europese en de wereldtitel. Voor de titel ‘De beste smaak van het land’ strijden de toppers uit Nederland om goud, zilver en brons. Vlak voor de Nederlandse wedstrijd is in België ook deze wedstrijd gehouden. De deelnemers die zich opgeven voor de Gelato Festival Challenge moeten hun eigen ijsmix meenemen en daarmee ter plekke minimaal 5 kilo ijs draaien. Een professionele jury beoordeelt de smaakcombinatie, de structuur van het ijs, de opmaak en de presentatie ervan.

Volgens Dolf van Welie van Carpigiani Ambachtelijk Benelux is het winnen van de wedstrijd een belangrijke impuls voor de ijsbereider. Vorig jaar won Arjan Nijenhuis goud en Erik Kuiper zilver. Kuiper werd daarna Europees kampioen en achtste op de wereldkampioenschappen. Van Welie: ‘Dankzij alle aandacht in de bladen en op sociale media heeft Kuiper zeker geplust door deze wedstrijd. Hij gebruikte zelfs echte ingrediënten van zijn eigen boerderij en melk van eigen koeien. De juryleden nemen dat heel serieus. Die komen ook van het Ambachtelijke IJscentrum. Wij hameren op dat ambachtelijke voor de branche.’

Reageer op dit artikel