nieuws

Ambachtelijke bakkers sluiten 2017 af met omzetplus

Strategie

Ambachtelijke bakkers sluiten 2017 af met omzetplus
Foto: Joris Telders

De ambachtelijke bakkerijsector heeft het jaar 2017 afgesloten met een omzetplus van 1,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de eerste resultaten van BakkerijMonitor.

Ondanks de omzetplus is nog wel een daling van het aantal transacties (0,5%) te zien. Ook worden er 0,5 procent minder artikelen verkocht (daling van de gemiddelde afzet). De gemiddelde besteding is gestegen met € 0,13 van € 7,09 in 2017 naar € 7,22 (+ 1.8%). De gemiddelde stuksprijs stijgt van € 3,07 naar € 3,11.

Omzetplus en klantenaantallen

Bij meer dan de helft (55%) van de deelnemers aan BakkerijMonitor steeg de omzet in het afgelopen jaar gemiddeld met 5,8 procent. Bij de andere 45 procent daalde de omzet met gemiddeld 5,1 procent. Bij 42 procent van de deelnemers steeg het aantal klanten, terwijl bij de overige deelnemers het aantal klanten is gedaald.

De beste maanden qua omzet

In de maanden maart, juli, oktober en december daalde de omzet met gemiddeld 5 procent. In de overige maanden was de omzet beduidend hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Uitschieters waren de maanden januari, april, mei, augustus en september met omzetstijgingen van gemiddeld 5,3 procent.

In de eerstvolgende editie van Bakkerswereld wordt er dieper ingegaan op de cijfers en de ontwikkelingen van verschillende artikelgroepen.

BakkerijMonitor

Bakkers die deel willen nemen aan deze branche brede monitor kunnen op de website bakkerijmonitor meer informatie vinden en zich daar aanmelden. Als introductie kunnen nieuwe deelnemers instappen zonder eenmalige inrichtingskosten en ontvangen t/m eind februari het weekrapport gratis.

Zondagsopening en de kerstomzet

Bij 55 procent van de deelnemende vestigingen aan de BakkerijMonitor werden op de zondag voor kerst de deuren geopend. Die zondagsopenstelling heeft ervoor gezorgd dat een groot gedeelte van de zaterdagomzet is verschoven naar de zondag. Per saldo hebben deze bakkers over de periode van donderdag 21 tot en met zondag 24 december een omzetplus gerealiseerd van 10 procent (bij 10% meer transacties). Op de zaterdag was er echter een daling van de omzet waarneembaar van 13 procent. Volgens marktonderzoeker Friso Berghuis is hier uit af te lezen dat consumenten dankbaar gebruik maken van de zondagsopening. ‘We hebben hier wel te maken met een gemiddeld cijfer, en lokaal en regionaal kunnen daar wel verschillen in zitten’, aldus Berghuis.

Reageer op dit artikel