nieuws

NBOV Startersdag: ‘Focus bij overname op het overgangsproces’

Strategie

NBOV Startersdag: ‘Focus bij overname op het overgangsproces’
Barry en Jeroen van der Steen ontvangen startersgroep in hun bedrijf. Foto: NBOV

Bij Echte Bakker Van der Steen in Made vond op woensdag 20 september de tweede NBOV Startersdag van dit jaar plaats. Gastheren Barry en Jeroen van der Steen en ondernemer Jacco de Kok deelden hun persoonlijke leerprocessen met de deelnemers van de startersgroep.

Ondernemers Barry en Jeroen van der Steen namen tien jaar geleden het ambachtelijke bakkersbedrijf van hun vader in het Noord-Brabantse Made over. De broers werkten al een paar jaar mee in het bedrijf en hebben de bakkerij in vijf jaar tijd langzaamaan overgenomen. Dagvoorzitter Robert van de Leur interviewde Barry en Jeroen over hun eerste jaren aan het roer van het bedrijf.

‘Wij wilden allebei al van jongs af aan bakker worden, hebben beiden de vakschool gedaan en hebben het vak natuurlijk met de paplepel ingegoten gekregen, maar het was volledig onze eigen keuze om ervoor te gaan’, begon Jeroen.

De overname van het bedrijf was een proces van een aantal jaren. Barry: ‘In vijf jaar tijd is onze vader steeds iets minder gaan werken en wij steeds een beetje meer. Niet alleen in tijd werd die verdeling gemaakt, ook de verdeling van aandelen verliep op die manier. Inmiddels zijn wij alweer tien jaar volledig eigenaar van het bedrijf.’

Pittige tijd

Die overgangsperiode was pittig, vonden beide broers. ‘Onze vader heeft moeten leren om afstand te nemen. Ook voor de medewerkers was het soms lastig, omdat wij ineens ‘de baas’ waren, terwijl sommigen van hen ons hebben zien opgroeien. Het is belangrijk om daar bij stil te staan.’

Dat is dan ook meteen de grootste tip die de ondernemers aan de startersgroep mee willen geven: ‘

‘Als je een bedrijf overneemt, besteed dan écht aandacht aan het overgangsproces.’

‘Spreek met de medewerkers en wees duidelijk in jouw wensen en plannen. Als je iets wilt veranderen, doe dat dan zo snel mogelijk. Te lang wachten met het introduceren van nieuwe zaken levert weerstand op, omdat het lijkt alsof alles hetzelfde blijft. Belangrijk is ook dat verwachtingen naar de medewerkers duidelijk worden uitgesproken. Via jaarlijkse functioneringsgesprekken bespreken wij de afspraken met elkaar.’

Zelf hebben Barry en Jeroen de loopbaan van hun vader waardig beëindigd met het geven van een feest en met een artikel in het huis-en-huisblad. Hiermee zwaaiden ze met medewerkers en klanten hun vader uit en introduceerden op deze wijze de nieuwe generatie.

Investeren in leren

Het thema van deze Startersdag was ‘Investeren in leren’ en dat hebben de broers Van der Steen gedaan door andere bedrijven te bezichtigen en te werken bij andere ambachtelijke bakkersbedrijven. Ondernemer Jacco de Kok (26) is het daarmee volledig eens. De Kok start binnenkort zijn nieuwe bakkerij met winkel in Arnemuiden en had ook van kinds af aan al de ambitie om bakker én ondernemer te worden.

‘Als bakker maak je van een paar simpele ingrediënten een prachtig product en dat verkoop je uiteindelijk ook nog zelf. In loondienst ben je slechts een klein onderdeel in dat geheel, als ondernemer bén je het geheel’, zei hij. De jonge ondernemer bezocht veel bedrijven om inspiratie op te doen en draaide bij sommige bedrijven, zoals Bakkerij Vreugdenhil in Maasdijk, een paar nachten mee.

De Kok vertelde de starters ook over de financiering van zijn bedrijf. Voor een deel heeft de Kredietunie Bakkerij Ondernemers (KBO) hem hierbij ondersteund. NBOV-beleidsmedewerker Johan Weggeman verzorgde tevens een toelichting op de kansen en mogelijkheden die de Kredietunie biedt aan starters.

Startersdagen

De NBOV organiseert twee keer per jaar een Startersdag. Dit zijn bijeenkomsten, die worden georganiseerd voor startende of pas gestarte ondernemers. Deze bijeenkomsten vinden waar mogelijk plaats in een bakkersbedrijf van een jonge ondernemer en hebben thema’s die aansluiten bij de problematiek en uitdagingen die het jonge ondernemerschap kent.

Reageer op dit artikel