nieuws

‘Omzet op Koningsdag stijgt, besteding daalt licht’

Strategie 131

‘Omzet op Koningsdag stijgt, besteding daalt licht’
Foto: Koos Groenewold

De omzet bij bakkerijen voorafgaande aan Koningsdag is gestegen met 8 procent, bij 7,6 procent meer transacties. De omzet op Koningsdag steeg ook, met 4,6 procent en bij 6,5 procent meer transacties. Dat blijkt uit de resultaten van BakkerijMonitor.

Hoewel de omzet pluste, liet de gemiddelde besteding tijdens de feestdag, op donderdag 27 april, een daling zien met 1,9 procent van €8,10 naar €7,95.

De omzetgroei de dag voorafgaand aan Koningsdag zit zowel in het reguliere assortiment groot- en kleinbrood, als in het oranje-aanbod. Tijdens Koningsdag zat de groei voornamelijk in oranje-gebak en minder in het reguliere assortiment.

‘Wanneer we de omzetten van respectievelijk 26 en 27 april bij elkaar optellen, dan is de verhouding van de omzet op Koningsdag in het jaar 2016 30,3 procent en in 2017 29,5 procent’, aldus Friso Berghuis van de BakkerijMonitor.

Open op Koningsdag

Dit jaar is 39,5 procent van de bakkers die deelnemen aan de BakkerijMonitor open geweest op Koningsdag. Dat is een lichte daling ten opzichte van vorig jaar. In 2016 deden nog 40,8 procent van de (banket)bakkers hun deuren open tijdens deze feestdag.

Cumulatief gezien staat de index van de BakkerijMonitor op een lichte stijging van de omzet met 0,9 procent. ‘Nu gaan we ons weer opmaken voor het volgende feestmoment in de bakkerij, Moederdag op zondag 14 mei’, aldus Berghuis.

BakkerijMonitor

De gegevens uit de BakkerijMonitor zijn gebaseerd op een panel van 300 individuele vestigingen in de ambachtelijke bakkerijsector en wordt wekelijks automatisch ververst. Voor deelnemende bakkerijen is het mogelijk om wekelijks inzicht te krijgen in de eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van het panel.

Elke maand schrijft Friso Berghuis voor Bakkerswereld over de uitkomsten van de BakkerijMonitor. Nog geen abonnee van Bakkerswereld? Vraag dan hier een kennismakingsabonnement aan. De verhalen Berghuis worden ook op de website in een dossier gebundeld. 

Reageer op dit artikel