nieuws

Positieve ontwikkeling Sinterklaasverkopen in ambachtelijke bakkerijen

Strategie 48

Ambachtelijke bakkerijen die zijn aangesloten bij de BakkerijMonitor zien een positieve ontwikkeling in de groei van de omzet. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die gisteren zijn teruggekoppeld naar de deelnemers.

Positieve ontwikkeling Sinterklaasverkopen in ambachtelijke bakkerijen
De omzet van pepernoten bij de ambachtelijke bakker steeg dit jaar met 3,3 procent, meldt BakkerijMonitor.

De cijfers zijn gemeten tot en met zondag 4 december en met de resultaten van maandag 5 december is de verwachting dat velen met een positieve index zullen eindigen. In de elf weken voor de intocht van Sinterklaas is de totale omzetindex van Sint-gerelateerde artikelen uitgekomen op -3,5 procent.

Meer pepernoten en letters verkocht

In de drie weken na de intocht zien we (60 procent van de totale omzet) in de artikelgroepen chocoladeletters, pepernoten en speculaas omzetstijgingen van respectievelijk 0,4 procent, 3,3 procent en 3,5 procent. Ook het aantal transacties stijgt met respectievelijk 0,5, 2,5 en 3,2 procent. De consument weet voor deze artikelen de ambachtelijke bakker en patissier te vinden. De amandelletters en -staven laten tot en met week 48 wel een daling zien, zowel bij het aantal transacties als in de omzet. De gemiddelde prijs van een letter en staaf is gedaald met 3,2 procent.

De omzet van zaterdag 3 december is met 10 procent gestegen ten opzichte van zaterdag  5 december 2015. Wel waren er 3,6 procent minder transacties te meten en is het aantal verkochte artikelen gestegen met 4,2 procent. De gemiddelde besteding is gestegen van € 7,55 naar € 8,64 per transactie. Over de gehele week gezien is de gemiddelde besteding gestegen met 1,1 procent en het aantal artikelen dat verkocht werd, is gestegen met 7,9 procent.  

Reageer op dit artikel