nieuws

De Bisschopsmolen verkoopt lichtere broden tegen voedselverspilling

Strategie

De Bisschopsmolen verkoopt lichtere broden tegen voedselverspilling
Landbrood met zaden. Foto: De Bisschopsmolen

De Bisschopsmolen verkoopt vanaf maandag 3 oktober broden die niet meer het gewicht van 800 gram hebben, maar 650 gram wegen. De bakkerij & graanpakkerij in Maastricht bindt daarmee de strijd aan tegen voedselverspilling.

In Nederland wordt jaarlijks meer dan 2 miljard kilo eten weggegooid. In geld is dat ruim €150 per persoon per jaar. De doelstelling van de overheid om in 2015 de voedselverspilling met 20 procent te verminderen is niet gelukt, maar dat betekent niet dat we bij de pakken moeten neerzitten. Frank van Eerd, eigenaar van De Bisschopsmolen vertelt: ‘Wij zien het als onze persoonlijke verantwoordelijkheid om voedselverspilling tegen te gaan. Naast het verwerken van ons brood tot paneermeel, gaan we nu ook onze broden verkleinen. Zo wordt er minder voedsel weggegooid en geld bespaard.’

Basis van productieproces

Van Eerd vervolgt: ‘We vinden dat belangrijk, omdat voedselverspilling grote effecten heeft op het milieu.’ De voedselindustrie produceert per persoon per dag 4000 kcal aan voedsel, terwijl de gemiddelde persoon maximaal 2500 kcal nodig heeft. Verspilling is dus al in de basis van het productieproces opgenomen. In de keten die erop volgt, heeft voedsel dat eerder in het proces wordt weggegooid minder grote effecten dan voedsel dat later wordt verspild. Op dat moment is er namelijk al energie in bewerking, transport, verpakking en bereiding gestoken. Concreet kost verspilling 500 kilo CO2, 250 km3 water per persoon per jaar en 28 procent van het landgebruik per jaar. Met name vlees(waren), melk(producten), groente en rijst dragen bij aan de klimaatbelasting door verspilling.

Gebrek aan kennis

De voornaamste redenen voor het weggooien van eten is dat mensen te veel koken en dat er verwarring en gebrek aan kennis is over de THT- en TGT- datum. Een andere belangrijke reden is dat consumenten te veel kopen omdat het product niet in kleinere verpakking in de winkel ligt. Een kwart van de mensen gooit regelmatig eten weg, omdat de verpakking te groot is of niet hersluitbaar. Voor jonge alleenstaanden en tweeverdieners is dat zelfs bijna 40 procent. Een heel brood is dus al gauw te veel, zeker als mensen geen vriesruimte hebben. Oplossingen hierin zijn niet alleen gelegen in consumenten aanwijzen op kleinere verpakkingen en het risico van volume-aanbiedingen. ‘Maar bij portiegrootte ligt de rol vooral ook bij ons; de producent’, zegt Frank van Eerd.

Mvo

Van Eerd: ‘Bij ons worden enkel natuurlijk grondstoffen gebruikt die we zoveel mogelijk betrekken van lokale telers. Op die manier wordt ook de belasting in transport zo min mogelijk. Bij aantasting van het milieu wordt direct onze grondstof geraakt. Voor ons is maatschappelijk verantwoord ondernemen dus de enige juiste en écht duurzame manier van ondernemen. Doordat ons brood alleen van oorspronkelijke granen wordt gemaakt, wordt er eerder een verzadigd gevoel gegeven en geeft het brood bovendien meer voedingsstoffen aan je lijf. Hierdoor hoef je er minder van te eten dan het reguliere supermarktbrood én kun je meer afwisselen in de verschillende broodsoorten die we aanbieden. We willen niet alleen het lekkerste en het beste brood bakken; wij willen ons brood zo bakken dat we jaren later ook nog gebruik kunnen maken van onze lokale, natuurlijke grondstoffen. Om dit te garanderen en onnodige verspilling tegen te gaan, bakken wij vanaf 3 oktober 2016 broden die niet meer het in het verleden verplicht gestelde gewicht van 800 gram hebben, maar met een gewicht van 650 gram over de toonbank gaan.’

Reageer op dit artikel