nieuws

Bakkerij Kees Gutter neemt maatregelen tegen voedselverspilling

Strategie 60

De broodmuffin is het eerste resultaat van de creatieve duurzame oplossingen die Bakkerij Kees Gutter heeft tegen voedselverspilling. De bakker heeft Rianne Dobber, studente voedingsmiddelentechnologie aan de HAS Hogeschool in Den Bosch, gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken om producten uit het assortiment te hergebruiken.

Bakkerij Kees Gutter neemt maatregelen tegen voedselverspilling
De ingrediënten van de hartige broodmuffin.

Bakkerij Kees Gutter wil het brood dat overblijft aan het einde van de verkoopdag creatief hergebruiken. Greetje Gutter: ‘Het gaat hierbij om brood dat 1 dag oud is. We kunnen het niet meer verkopen, maar het is natuurlijk nog lang niet oud! Alleen blijft het lastig om voor deze restanten een goede oplossing te vinden, mede omdat we ook gebonden zijn aan wet- en regelgeving. Door brood in de oven te drogen kunnen we er paneermeel van maken. Deze paneermeel wordt vervolgens gebruikt als nieuwe grondstof.’

Broodmuffin

Rianne Dobber, studente voedingsmiddelentechnologie, kwam tijdens haar onderzoek met de mogelijkheid om broodmuffins te maken. Na veel testen en proeven is de broodmuffin tijdens de Wijnroute in Monnickendam op 1 oktober gelanceerd en goed ontvangen. De broodmuffin is er in een hartige en zoete variant, waarbij het recept van de hartige broodmuffin naast bruin en volkoren brood; tomaat, bosuitjes, geraspte kaas en spek bevat. De zoete variant van wit brood bevat onder andere crème fraîche. Gutter: ‘We zijn door de positieve reacties aan het inventariseren wat de mogelijkheden zijn voor productie op grotere schaal.’

Broodbier & Bierbrood

In samenwerking met Hans de Jong van Waterlandse bierbrouwerij ‘De Monnick’ is ook een proef gestart met het maken van broodbier. Gutter: ‘Het brood wordt als nieuwe grondstof gebruikt om te gisten. Dat proces is nu in volle gang en we verwachten daar in december de eerste resultaten van. Andersom heeft Hans ons een vaatje bierbostel gegeven, voor hem een restproduct van het brouwen. We willen kijken of we dit kunnen hergebruiken, zodat we er bierbrood van kunnen maken. Ook voor deze resultaten is het nog even afwachten.’

Reageer op dit artikel