nieuws

Workshops als klantenbinder

Strategie 56

Workshops als klantenbinder
De workshops bij Meesterbakker Roodenrijs zijn erg in trek. Judtih Barendse krijgt het hele jaar door e-mails en telefoontjes van belangstellenden. Foto's: Meesterbakker Roodenrijs

Consumenten worden steeds kritischer en het aantal thuisbakkers neemt toe. Daardoor zijn klanten steeds meer geïnteresseerd in de ingrediënten van brood en banket en de bereidingswijze. Het geven van workshops biedt kansen voor de ambachtelijke (banket)bakker. Niet alleen om je als expert te profileren, maar ook om (nieuwe) klanten te binden.

Meesterbakker Roodenrijs is in 2012 begonnen met het geven van workshops. ‘We kregen veel vragen van klanten over workshops binnen en besloten daarop in te spelen’, legt Judith Barendse van Meesterbakker Roodenrijs uit. ‘De eerste workshop zat snel vol, maar we merkten wel dat er nogal wat administratie bij komt kijken. Je moet bevestigingen sturen en vragen beantwoorden en groepen indelen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat er genoeg deelnemers zijn. Daarom hebben we na de eerste proefworkshop besloten om de workshops in het vervolg in kwartetvorm aan te bieden. Mensen kunnen zich inschrijven voor vier avonden, die verdeeld over vier maanden plaats vinden.’

Bakkerij Roodenrijs biedt de workshops in kwartetvorm aan. Mensen kunnen zich inschrijven voor vier avonden, die verdeeld over vier maanden plaats vinden. Iedere avond heeft een ander thema.

Bakkerij Roodenrijs biedt de workshops in kwartetvorm aan. Mensen kunnen zich inschrijven voor vier avonden, die verdeeld over vier maanden plaats vinden. Iedere avond heeft een ander thema.

Iedere avond heeft een ander thema. Tijdens de eerste avond staan het maken van cupcakes centraal, daarna een desserttaart, vervolgens korstdeeg – waarbij de deelnemers tompouces, vruchtenschelpen en kaaskoekjes maken – en de laatste avond staat in het teken van chocolade, waarbij bonbons worden gemaakt. Op deze afsluitende avond krijgen deelnemers ook een rondleiding door de bakkerij, zegt Barendse. ‘Tijdens onze workshops zijn onze bakkers ook aan het werk. De cursisten zien dat en vragen of ze even mogen kijken. Daarom hebben we besloten om aan het eind van de cursus het verhaal van het broodbakken te vertellen en iedereen een kijkje te geven in onze keuken. Dat wordt echt ontzettend gewaardeerd. Ze vinden het prachtig!’

Themaworkshops

Naast de kwartetworkshops, die twee maal per jaar plaats vinden, worden twee maal per jaar drie avonden themaworkshops gehouden. Barendse legt uit: ‘Daarbij hebben we gekozen voor het thema voor- en najaar. We besteden aandacht aan Pasen/lente en Sinterklaas. Tijdens deze laatste workshops maken we met de deelnemers banketletters en pepernoten.’

Barendse merkt dat de workshops nog steeds in trek zijn. ‘We krijgen het hele jaar door e-mails en telefoontjes van mensen die over onze workshops hebben gelezen of gehoord. Wel merk ik dat het belangrijk is om er bekendheid aan te blijven geven, bijvoorbeeld door middel van een flyer of door een betaald bericht op Facebook.’

Aantal deelnemers

De bakkerij hanteert een minimaal aantal deelnemers. ‘Ik ga bij de kwartetworkshops uit van vijftien deelnemers. Omdat blijkt dat er vaak iemand een keer overslaat, vanwege ziekte of bijvoorbeeld een vergadering die niet kan worden verzet, probeer ik zeventien deelnemers in te delen. Dan weet ik zeker dat er voldoende mensen aanwezig zijn. De losse workshops vinden in een grotere ruimte plaats en daarbij hanteren we een minimum van tussen de 20 deelnemers.’

Dat aantal is volgens haar nodig om uit de kosten te komen. ‘Er zit voor ons behoorlijk wat werk in. Eén bakker is wel een uur bezig met de voorbereidingen; hij weegt de ingrediënten af en zet alle spatels en spuitzakjes klaar. Bij de workshops zelf zijn twee bakkers aanwezig en treed ik op als gastvrouw.’

De workshops vinden plaats in de bakkerij en kunnen precies tussen de werkzaamheden worden ingedeeld.

De workshops vinden plaats in de bakkerij en kunnen precies tussen de werkzaamheden worden ingedeeld.

De workshops vinden plaats in de banketbakkerij en kunnen precies tussen de werkzaamheden door worden ingedeeld. ‘We werken met twee ploegen banketbakkers en daartussen in worden de workshops gehouden. Deze duren van half acht tot ongeveer half tien, tien uur en om een uur of twaalf gaan de banketbakkers dan weer aan de slag.’

Reageer op dit artikel