nieuws

Flip van Straaten: ‘NBC is sterk uit moeilijke transitiefase gekomen’

Strategie 135

Het Nederlands Bakkerij Centrum is ‘sterk uit de moeilijke transitiefase gekomen van een kennis- en adviescentrum bekostigd door de meelheffing en subsidie, naar een organisatie die zijn eigen broek moet ophouden’. Dat stelt NBC-directeur Flip van Straaten in een interview dat het centrum via zijn nieuwsbrief heeft gedeeld met de aangesloten bakkers.

Flip van Straaten: ‘NBC is sterk uit moeilijke transitiefase gekomen’
Flip van Straaten. Foto: archief Bakkerswereld

‘Het moest anders, dat was duidelijk: de meelheffing viel weg, het Examencentrum werd gesloten en na een moeilijke reorganisatie moesten we met een compact team verder’, blikt Van Straaten in het interview terug op de transitieperiode. Volgens de directeur van het NBC heeft het centrum daarbij ‘heel nadrukkelijk gekozen voor vier kern-activiteiten waar we goed in zijn én die voor bakkers individueel en voor de hele branche belangrijk zijn en blijven’: hygiëne, productkeuringen en procesadvies, alles rond voeding en gezondheid en marketing. Van Straaten: ‘Daarmee zijn we van waarde voor de toekomst.’

Financiering

Het NBC financiert die vier kernactiviteiten met inkomsten uit de activiteiten die het centrum organiseert (80 procent) en het restant van de meelheffing (20 procent). ‘Het restant van de meelheffing zetten we in overleg met de branche vooral in voor activiteiten en communicatie rond brood en gezondheid en daarnaast voor onderzoek’, aldus Van Straaten, die aangeeft dat het NBC ‘sinds de reorganisatie van 2013 zwarte cijfers schrijft’.

Gebouw

Van Straaten noemt het ‘een uitdaging’ om te bepalen of het NBC in hetzelfde gebouw blijft gehuisvest. ‘We hebben leegstaande ruimtes, nu niet alle roc’s betalen voor het gebruik ervan voor examens’, aldus de directeur. Hij zegt dat de praktijkruimtes steeds vaker worden gebruikt voor bij- en nascholing en workshops en zou het het mooiste vinden als het gebouw meer een sectorgebouw wordt. Volgens Van Straaten zou het voor een aantal branchepartijen ‘veel voordelen opleveren’ wanneer ze zich óók in dat gebouw vestigen. Van Straaten geeft te kennen momenteel in overleg te zijn over zo’n scenario, niet alleen met partijen uit de bakkersbranche, maar ook met partijen uit de rest van de foodsector.

 

Reageer op dit artikel