nieuws

Najaarsbijeenkomst Genootschap voor de Bakkerij met No Waste Dinner

Strategie

De Markthal in Rotterdam is op woensdag 25 november vanaf 16.00 uur het decor voor de Najaarsbijeenkomst van het Genootschap voor de Bakkerij. Na een plenaire discussie over voedselverspilling, bereiden de aanwezigen een No Waste Dinner met voedingsmiddelen die anders zouden worden weggegooid.

Najaarsbijeenkomst Genootschap voor de Bakkerij met No Waste Dinner
Afbeelding: Markthal Rotterdam

‘Van het voedsel wordt 15 procent weggegooid; 10 procent is versproduct. Brood staat hoog op de lijst als het gaat om voedselverspilling. Consumenten gooien veel weg. De supermarkt heeft te maken met derving. Wat is hierin de rol van de bakkerij?’, vraagt het Genootschap voor de Bakkerij zich af. ‘Er zijn in de afgelopen jaren veel ideeën ontwikkeld om verspilling tegen te gaan: bread-to-bread, biogas uit brood, karton maken uit broodafval, et cetera. Toch is er in de praktijk nog weinig resultaat geboekt. In 2010 formuleerde het ministerie van Economische Zaken de doelstelling dat in 2015 de voedselverspilling met 15 procent gedaald moest zijn. Na vijf jaar moeten we constateren dat er niets is verbeterd. Laten we het bij deze constatering of gaan we er werkelijk iets aan doen. En hoe dan?’

Gastspreker

Gastspreker tijdens de Najaarsbijeenkomst is Toine Timmermans van de Wageningen Universiteit, waar hij onder andere programmamanager duurzame voedselketens. ‘Hij zal op uitdagende wijze ingaan op het thema voedselverspillingen en waar de mogelijkheden en kansen liggen om hier daadwerkelijk wat aan te doen’, aldus het Genootschap voor de Bakkerij.

Foodwalhalla

De bijeenkomst start rond 16.00 uur. De aanwezigen krijgen eerst een half uur de tijd om een indruk te krijgen van dit foodwalhalla. Om 16.30 uur begint de inleiding van Toine Timmermans, gevolgd door een plenaire discussie. ‘We sluiten de bijeenkomst af met een No Waste Dinner, dat we onder leiding van Carolien de Greef van De Wereld van de Smaak bereiden’, vervolgt het Genootschap voor de Bakkerij. ‘We vragen daarom iedere deelnemer iets mee te nemen van thuis wat anders zou worden weggegooid. Samen maken we er iets verrukkelijks van.’

Aanmelden

Niet-leden van het Genootschap voor de Bakkerij kunnen zich eveneens aanmelden via de website van het genootschap. De kosten voor deze bijeenkomst bedragen voor hen €60. Besluiten zij nadien lid te worden van het genootschap, dan wordt dit bedrag in mindering gebracht op de contributie voor het eerste jaar.

Reageer op dit artikel