nieuws

Deuzeman geeft bakkers inzicht in optimaal gebruik van cijfers

Strategie

De workshops Financieel Management van Alex Deuzeman zijn in volle gang. In groepjes van ongeveer vijftien personen geeft hij de deelnemers inzicht hoe ze cijfers kunnen gebruiken om goede sturing aan hun bedrijf te geven. Deze workshop is onderdeel van het traject Ambacht & Business en wordt door de NBA aangeboden.

Deuzeman geeft bakkers inzicht in optimaal gebruik van cijfers
Alex Deuzeman. Foto: Jan Willem Schouten

Vol enthousiasme weet Deuzeman de bakkers te boeien die uit alle hoeken van het land afkomstig zijn. Door middel van (fictieve) voorbeelden laat Deuzeman de ondernemers zien hoe ze van hun cijfers gebruik moeten maken. ‘Niet iedereen is immers er van gecharmeerd om zijn eigen cijfers in een groep te presenteren en dat hoeft ook niet’, licht Deuzeman toe, ‘maar het is wel goed om naderhand je eigen cijfers te kunnen lezen en interpreteren.’

De ondernemers zijn in de training vrij om de discussie met Deuzeman en met elkaar aan te gaan. Zijn er bijvoorbeeld bakkers die het ‘brood van gisteren’ voor een € 1,- verkopen? Verschillende argumenten voor en tegen het ‘brood van gisteren’ vliegen over tafel. Een ander onderwerp wat de bakkers bezighoudt is of ze korting moeten geven aan grote afnemers en wat de hoogte van die korting dan zou moeten zijn.

Deuzeman geeft de ondernemers tijdens de training handvatten op het gebied van financieel management, voor de korte en lange termijn. Voor de lange termijn zijn de balans, een resultatenoverzicht en liquiditeitsoverzicht nuttige instrumenten om meer grip te krijgen op de financiële positie van een organisatie. Op de korte termijn zijn er weer andere factoren waar de ondernemer rekening mee moet houden: marge, klantenaantallen, gemiddelde besteding, retouren, kortingen, faalkosten, arbeidsproductiviteit, loonkosten, kostprijsberekeningen op verschillende manieren, etc.. Deze elementen worden allen behandeld in deze training.

Tenslotte geeft Deuzeman handige instrumenten voor de deelnemers mee voor thuisgebruik. Zoals een Excel-model voor het maken van kostprijsberekeningen, voor het maken van een resultaten- en liquiditeitsbegroting en voor het analyseren van de jaarrekening 2014. Ook krijgen de bakkers de presentatie van Deuzeman per e-mail  toegestuurd. Een opluchting voor enkele bakkers. ‘Het was een zinvolle training, maar ik moet alles nog wel even nalezen’, knipoogt één van de bakkers.

Lees hier meer over de volgende trainingen van Ambacht & Business. 

ambacht en business

Reageer op dit artikel