nieuws

Timmermans gaat regelgeving bakkers aanpakken

Strategie

Timmermans gaat regelgeving bakkers aanpakken
Frans Timmermans wil de overregulering, die tot ergernissen leidt, aanpakken. Foto ANP

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken wil de Europese regelgeving voor bakkers vereenvoudigen. ‘Een bakker moet de kostbare tijd die hij nu kwijt is aan regels uit Brussel kunnen steken in het bakken van zijn product’, zei hij woensdagavond in het tv-programma Pauw. Met die aanpak hoopt Timmermans in Europa honderdduizenden banen te kunnen creëren.

De nieuwe EU-commissaris had het – behalve over het MH-17 zuurstofmasker – over de regelgeving vanuit Brussel en de bureaucratie die daarbij komt kiijken. Uitvoerig haalde hij het voorbeeld aan van de bakker die zijn brood wil bakken, maar te veel tijd kwijt is door de rompslomp van de regelgeving. Timmermans gaat dat aanpakken, voor het hele midden- en kleinbedrijf, zo is zijn streven.

De minister haalde een voorbeeld uit de praktijk aan, omdat het ministerie van economische zaken dit recentelijk heeft geanalyseerd. ‘Ze hebben in vier verschillende landen gekeken naar de regels waar bakkers mee te maken hebben’, zo legde hij uit.

Extra banen

‘Het blijkt dat bakkers met stapels regels te maken hebben vanuit Brussel, vanuit het eigen land, soms vanuit de gemeente. Soms zijn het verschillende regels die over hetzelfde onderwerp en is zo’n bakker een halve dag bezig om al die formulieren in te vullen en dingen te doen die over hetzelfde gaan. Als die bakker dat niet hoeft te doen, kan-ie in zijn bakkerij werken. Er zijn natuurlijk miljoenen bakkerijen in Europa. Als hierdoor in zo’n bakkerij ook maar één extra iemand in dienst kan worden genomen, heb je er zo honderduizenden extra banen bij’, aldus Timmermans.

‘Als ik eraan kan bijdragen dat de bakker een halve dag minder aan administratie en die tijd aan zijn bakkerij en minder aan zijn adminstratie kan besteden, dan ben ik al gelukkig mens’, liet Timmermans aan Jeroen Pauw weten. Dan kan Europa volgens hem concreet laten zien dat het in staat is om niet alleen met meer, maar ook met minder te komen.’ Dat zal de band, in elk geval tussen die bakker en Europa, verbeteren.’

Reageer op dit artikel