blog

2019 – Nederland gaat veranderen

Strategie 551

December is in de meeste bakkerijen, of ze nu groot of klein zijn, een maand van pezen en buffelen. Deze feestmaand staat toch altijd borg voor een belangrijk gedeelte van de omzet. Ook in de retail geldt nog steeds dat het venijn in de staart zit. En dat een goed jaar bepaald wordt door de omzet in de laatste week van het jaar.

2019 – Nederland gaat veranderen

In januari is het dan vaak wat rustiger. Het jaar is nog maagdelijk. Er zijn geen grote evenementen of feestdagen in de eerste maand van het jaar. Vaak is dat dan ook een maand van bezinning en vooruitkijken. Voor ondernemers is dat een essentiële bezigheid. Door vooruit te kijken schat je ontwikkelingen in, anticipeer je daarop en ga je plannen maken om zaken te concretiseren.

Meestal vinden dat soort reflecties plaats voor het komende jaar. 2019 dus. Ik zou alle bakkerij-ondernemers willen uitdagen om die maand (deze vooruitkijkperiode) dit keer anders in te steken. Kruip eens uit de comfortzone en ga denken over de echte verandering die op stapel staat: de energietransitie naar allereerst een sterk CO²-gereduceerde situatie in 2030 (-49%) of een bijna CO²-loze situatie in 2050.

Rond 2030 zal de situatie al behoorlijk anders zijn. De energievoorziening van de bakkerij is dan fundamenteel gewijzigd, de machines zijn veel energie-efficiënter geworden (vanwege CO²-heffingen die geïntroduceerd zijn), de grondstoffen worden duurzaam geproduceerd en komen niet meer uit verre landen maar uit West-Europa en/of zelfs Nederland. Ondernemers zien zich gesteld voor vragen als: In welke robots ga ik investeren om te komen tot een hogere arbeidsproductiviteit? Hoe ga ik mijn bakkerij zo duurzaam mogelijk maken?

Allemaal kwesties waar u in januari hopelijk veel tijd voor gaat vrijmaken. Dat zal noodzakelijk zijn. Want binnen 15 jaar zal Nederland fundamenteel veranderd zijn. En zullen we naar januari 2019 terugkijken met een gevoel van het ‘oude CO²-rijke tijdperk’.

Voor de NVB zal dit traject (productietechnische duurzaamheid) komende jaren een speerpunt in de werkzaamheden zijn. Wij roepen alle bedrijven in de graanketen op hieraan hun steentje bij te gaan dragen.

Namens de NVB wens ik u allen goede feestdagen en een prettige jaarwisseling toe. En veel reflectietijd in januari 2019.

Reageer op dit artikel