blog

Sophie’s switch – Plaatsje op de troon

Strategie

Wist je dat koningin Elizabeth de langstzittende monarch ter wereld is? Toen ze 25 was, zat ze al op de troon. Ze is nu 92 en zit er nog steeds. Troonopvolger Charles is de pensioengerechtigde leeftijd al gepasseerd, maar heeft nog nooit mogen voelen hoe die troon nu eigenlijk zit. Anno 2018 is zijn houdbaarheidsdatum eigenlijk al gepasseerd, want het Britse volk ziet inmiddels liever zijn zoon William plaatsnemen.

Sophie’s switch – Plaatsje op de troon

Waarom wijkt Hare Majesteit niet voor haar zoon? Denkt ze dat hij er een potje van zal maken? Of kan ze het niet loslaten en zit ze gewoon nog te lekker?

Natuurlijk is plaatsmaken moeilijk. Niet alleen als je koningin Elizabeth heet. Dat geldt ook voor ondernemers die jarenlang een bedrijf gerund hebben. Mijn schoonbroer Rob, nicht Fleur en ik zitten momenteel ook in een overgangsfase waarin we samen optrekken met de huidige vijf eigenaren. Zij hebben de afgelopen tientallen jaren een bakkersbedrijf neergezet dat wij graag over willen nemen. Al vanaf het moment dat het duidelijk is dat de overname gaat plaatsvinden, proberen we als derde en vierde generatie onze wensen en verwachtingen zo goed mogelijk naar elkaar toe uit te spreken. En dat is een uitdaging.

Een overname heeft financiële en organisatorische gevolgen. Hierbij laten we ons adviseren door professionals buiten de bakkerij, op beide vlakken. Dit geeft ons inzicht en maakt praten makkelijker. Zij kijken met meer afstand naar de situatie en kunnen ons een spiegel voorhouden. Zo hebben we samen een tijdspad gemaakt voor de komende vijf jaar. Daarbij moesten mijn ouders, ooms en tantes bij zichzelf te rade gaan. Welke verantwoordelijkheden sta je op welk moment af? Wanneer ga je minder werken? En wanneer stap je volledig uit het bedrijf?

Papier is geduldig. Met een mooi tijdspad op een groot vel papier ben je er nog niet. Dan komt de praktijk. Je zit als ondernemer meer dan dertig jaar in je werkritme en bent het aanspreekpunt voor mensen binnen en buiten de bakkerij. Staat er ineens zo’n broekie naast je die het anders doet. Je kunt het gevoel hebben dat je de controle verliest. Of zoals mijn tante Mariëlle zei: ‘Het is de kunst om jullie zo veel mogelijk ruimte te geven. Jullie moeten het op je eigen manier kunnen doen, zoals wij ook op onze manier aan het bedrijf hebben kunnen werken. Jarenlang was ik minstens vijf dagen aanwezig bij de bakkerij en had ik ‘zicht’ op alle processen. Maar dat kon niet zo blijven toen jullie erbij kwamen, omdat ik daarmee de nieuwe generatie in de weg sta. Dit was erg wennen, want je komt in een andere rol terecht en moet een andere invulling gaan geven aan je werkende leven.’

Ik ben erg blij dat er ruimte voor ons gemaakt wordt en beslissingen niet meer zonder ons gemaakt worden. We doen het nu nog samen, maar we krijgen genoeg vrijheid om er ‘ons’ bedrijf van te maken. Je wilt als jonge ondernemer inmiddels kunnen leren van je eigen fouten, en je eigen successen kunnen vieren.

Mijn boodschap? Indien je in de (luxe) positie bent waarin je een of meerdere opvolgers hebt, zul je ruimte moeten maken en los moeten laten. Weet wanneer het tijd is van je troon te komen. Of in ieder geval een stukje op te schuiven.

Reageer op dit artikel