blog

Sophie’s switch – Wijze lessen van mijn opa

Strategie 961

Armen bloot, handel dood. Het was een zware zomer voor de bakker. Wat helpt? De tips van een oude, wijze man die meer dan 40 jaar een bakkerij heeft gerund. In gouden en in zware tijden. Mijn opa.

Sophie’s switch – Wijze lessen van mijn opa

Vorige maand vond ik op een hete zolder zijn handgeschreven overdrachtsdocument uit 2002. Vier blaadjes volgeschreven met wijze lessen, waarvan hij dacht dat hij ze zeker moest meegeven aan zijn kinderen voordat hij een stap terugdeed. Ik moet zeggen, veel ervan is nog bijzonder actueel.

Doe er je voordeel mee!

1. Draag zorg voor je financiën

‘Betaal de salarissen op tijd. Om de 24 dagen betaal je alle rekeningen. Elke maand moeten de rekeningen de deur uit zijn. Elke twee weken moet het kasboek afgesloten worden.’

Klinkt logisch, maar het kost wel de nodige consequentie.

2. Innoveer

‘Nieuwe dingen in de bakkerij moet je voor laten gaan. Zijn er meer dan tien bakkerijen die er goed mee werken, dan moet je er goed over nadenken. Zorg altijd voor minstens twee jaar garantie. Niet goed binnen twee jaar, dan zonder kosten retour.’

Het belang van sparren met collega-bakkers!

3. Beslis samen

‘Ons mam en ik zouden het op prijs stellen als jullie minstens een keer per twee maanden vergaderen. Neem dan samen de beslissingen. En met samen bedoelen wij met zijn zessen, dus niet met twee of drie, maar wel met zes.’

Blijft een valkuil, heeft ‘ie gelijk in. Zegt onze mental coach ook. Proberen we nu consequent te plannen en het zo min mogelijk aan de keukentafel tussen het voor- en hoofdgerecht te doen.

4. Kies voor je familie

‘We wensen je in de eerste plaats veel geluk met je gezin, want het is meer dan goud. Kies voor de liefde voor elkaar, zoals het altijd was, ook in moeilijke tijden. Blijf eerlijk en word nooit gierig. Als het moet, dan deel je samen het laatste brood.’

Ik kan het niet mooier omschrijven.

5. Houd vertrouwen

‘De zon gaat elke dag op en onder. De boer maait en zaait. De mulder maalt. De bakker bakt het brood. Er verandert veel in de bakkerij. Maar bloem, meel, gist, zout en water maakt nog altijd brood. Ik weet een ding zeker. De bakker zal altijd het lekkerste brood maken.’

Niets aan toe te voegen. Bedankt opa.

Veel liefs, Sophie

Reageer op dit artikel