blog

Genieten van het mooie weer

Strategie

Deze zomer hebben we te maken gekregen met de zomer ‘nieuwe stijl’. Door de klimaatverandering leek het weer in Nederland behoorlijk op dat in Spanje of Italië. Persoonlijk hebben we vakantie gevierd in Midden-Italië. Onderweg naar huis klom de temperatuur van gemiddeld 28 graden in Italië naar 32 in Nederland. Een bijzondere gewaarwording.

Genieten van het mooie weer

De klimaatveranderingen leiden ertoe dat mensen ook meer de plassen en stranden opzoeken. Dus niet alleen in vakanties en de weekenden, maar ook ‘zo maar even een dagje’ ertussenuit. Even een terras pikken, aan het strand liggen luieren of lekker naar een voorronde van de Champions League of een ander sporttoernooi bezoeken.

Hoe fijn is het dan als je als werknemer nog een potje plusuren uit de tijd-voor-tijdregeling hebt? Door die pot betekent zo’n dag ertussenuit geen aanslag op het vakantieurensaldo.

Steeds meer bedrijven kennen zo’n flexibele situatie. Goed voor de werknemers en goed voor de werkgevers. Als de drukte er is, gezamenlijk aan de slag om de klus te klaren. Als het rustiger is in het bedrijf en er mooi weer is, lekker verkoeling zoeken.

In de huidige cao is een pilot afgesproken over de tijd-voor-tijdregeling. Iedereen heeft dus recht op zo’n regeling. De werkgever kan de tijd-voor-tijdregeling lokaal invoeren in samenspraak en met goedkeuring van de personeelsvertegenwoordiging of de OR. In de cao is daarvoor een kader bepaald.

Ik wens alle werknemers en werkgevers zo’n flexibele tijd-voor-tijdregeling toe. Het past gewoon perfect in de moderne tijd waarin vaste, centrale kaders plaatsmaken voor nieuwe, decentrale kaders.

Reageer op dit artikel