blog

‘We wilden alles worden, maar geen bakker’

Strategie

Sophie van Gerwen is 30 jaar. Geboren en getogen in Luykgestel, een pittoresk Brabants dorpje bij de Belgische grens. Daar waar Bakkerij van Heeswijk is gevestigd. De tot journalist opgeleide telg uit een bakkersgeslacht kiest voor een carrière in de bakkerij.

‘We wilden alles worden, maar geen bakker’

Een dorp met een molen, een basisschool, een supermarkt én een bakkerij: Van Heeswijk. Het is het familiebedrijf van mijn bloedverwanten. Het woonhuis van mijn ouders ligt op steenworp afstand van de bakkerij. Mijn herinneringen aan mijn kindertijd zijn onlosmakelijk verbonden met dit bedrijf: winkeltje spelen op zondag als er geen klanten zijn. Op zaterdagochtend in pyjama door de bakkerij om verse harde broodjes te halen.

Het familiebedrijf is steeds van de ene generatie op de andere gegaan. Overgrootvader Janus startte de bakkerij ruim 100 jaar geleden. Mijn opa nam het van zijn vader over. Mijn oom Adriaan wilde op zijn beurt als kleine jongen al bakker worden.

Bij ‘de millennials’ – de vierde generatie – was bedrijfsopvolging niet zo vanzelfsprekend. Mijn zussen en ik, onze neven en nichten, we hebben allemaal gemeen dat we als scholier meewerkten in het familiebedrijf; op warme zomerdagen aardbeienvlaaien beleggen en op drukke dagen voor kerst stollen verkopen.

Rob

Maar op 18-jarige leeftijd pakten we het liefst de bus of trein naar een studentenstad, ver weg. Advocaat, beleidsadviseur, verloskundige of grafisch ontwerper: we wilden alles worden, maar geen bakker. Ik studeerde journalistiek en vond werk als redacteur. Na een aantal jaren ging ik aan de slag bij een reclamebureau.

En toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Na een tijd omringd te zijn door ambtenaren en managers veranderde onze kijk. We kregen steeds meer bewondering voor het levenswerk van onze ouders en voor het bakkersvak. We zagen een mooie bakkerij met zeven winkels, we kregen zin om zelf te ondernemen.

Daarbij kwam dat onze ouders duidelijkheid nodig hebben over de bedrijfsopvolging nu ze de 60 jaar naderen. Bedrijfsovername heeft namelijk tijd nodig en stoppen is niet gemakkelijk met bijna negentig medewerkers.

En zo is het gekomen dat ‘de millennials’ vorig jaar zijn gaan nadenken over een carrièreswitch. Ik, maar ook mijn nicht Fleur (30) en schoonbroer Rob (42). Aangestoken door elkaars enthousiasme, begonnen we in 2017 als ‘stagiairs’ in het familiebedrijf. We kijken mee in de verschillende divisies van de bakkerij. En het bevalt – verrassend – goed.

Fleur

Onze drijfveren? Fleur, voorheen beleidsmedewerker bij de gemeente Utrecht: ‘Ik wil ons mooie familiebedrijf voortzetten. Al die gepassioneerde en lieve mensen die bij ons werken; wat jammer als dat niet blijft bestaan.’

Rob: ‘Ik wil meer met mijn handen werken.’ Hij is ruim tien jaar werkzaam geweest als retailadviseur en heeft zin in iets anders. Hij begint aan een 9-weekse opleiding Boulangerie bij Bakery Institute in Zaandam. En ik? ‘Ik voel dat ik graag wil ondernemen, voor mezelf wil beginnen. De mogelijkheid om dat te kunnen doen voor een bruisend, ambachtelijk familiebedrijf voelt als een kans die ik moet grijpen.’

We staan nu nog op de loonlijst, maar inmiddels zijn we zover dat we binnen twee jaar mede-eigenaar worden. Op dit moment werken we intensief samen met onze (schoon)ouders en tante. Een achtkoppige directie met familieleden uit de derde en de vierde generatie.

Hoe mooi is dat? En vooral: hoe gaat dat? Dat ga ik de komende periode opschrijven voor de lezers van Bakkerswereld. Ik neem jullie er graag in mee. Hoe is het om elke dag met je familie samen te werken en ze vervolgens ook nog op elke verjaardag te zien? Hoe geef je leiding aan dezelfde mensen die jou vroeger in je pyjama door de bakkerij zagen lopen?
De antwoorden heb ik nog niet, maar je leest en beleeft het in mijn blog Sophie’s switch in print en online in Bakkerswereld.

Sophie van Gerwen is 30 jaar. Geboren en getogen in Luyksgestel, een pittoresk Brabants dorpje bij de Belgische grens. Daar waar Bakkerij Van Heeswijk is gevestigd. De tot journalist opgeleide telg uit een bakkersgeslacht kiest voor een carrière in de bakkerij.

Foto's

Reageer op dit artikel