blog

Leiders en eenzame gekkies

Strategie 250

U hebt het YouTube-filmpje vast wel eens voorbij zien komen: ‘How to Start a Movement? Leadership Lessons from Dancing Guy’. Moraal van het verhaal: een eenzame gek wordt pas een leider van verandering wanneer hij wordt gevolgd. De eerste volgers zijn belangrijker dan de leider. Zij zorgen voor geloofwaardigheid en slechten de drempel voor anderen om ook te volgen.

Leiders en eenzame gekkies

Vandaag neem ik afscheid als columnist voor Bakkerswereld. De afgelopen 2,5 jaar heb ik mijn gedachten over duurzaam ondernemen met u mogen delen. Mijn begin als columniste liep ongeveer gelijk met de oprichting van mijn eigen advies- en projectmanagementbureau. Een bedrijf dat ik ben gestart om mijn hart te kunnen volgen. Bijdragen aan het verduurzamen van ons voedselsysteem.

Ik ben ervan overtuigd dat overstappen op een duurzame voedselproductie de enige juiste manier is om te voldoen aan de groeiende voedingsbehoefte van de wereldbevolking. En de wereld tegelijkertijd leefbaar te houden. Een manier van voedselproductie die de omgeving geen schade toebrengt, maar er juist waarde aan toevoegt. Voedsel dat is geproduceerd met eerlijke, kwalitatief hoogwaardige grondstoffen. Door mensen die zich goed voelen en trots zijn op hun product. Van grond tot mond! Dit is absoluut mogelijk, maar realisatie op alle fronten is zeker niet eenvoudig. Toch geloof ik dat het omarmen van duurzaam ondernemen vooral kansen biedt. Voor innovatie, onderscheidend vermogen, kostenreductie, waardecreatie én heel veel (meer) werkplezier!

Dit geldt ook voor bakkerijen. We moeten onze tijd vooruit zijn. Een visie op duurzame ontwikkeling voor individuele ondernemers én voor de sector als geheel is hard nodig.

Er gebeurt veel, maar de duurzame ontwikkeling van de bakkerij staat nog in de kinderschoenen. We moeten een tandje bijzetten om sneller op te groeien. Er zijn tal van vooruitstrevende bakkerij-ondernemers die al verder zijn.

In mijn vorige column kwamen er enkele voorbij. Wellicht zou je hen liefkozend ‘eenzame gekkies’ kunnen noemen. Of zijn het de leiders van vooruitstrevende duurzame verandering? Het enige dat we nog nodig hebben, zijn volgers! Bent u er één?

Reageer op dit artikel