blog

Werelddoelen voor iedereen

Strategie

De 193 wereldleiders van de Verenigde Naties tekenden in 2015 voor het streven naar 17 Werelddoelen. Samen willen zij ervoor zorgen dat de wereld in 2030 een betere plek is om te leven.

Werelddoelen voor iedereen

Ondernemer Jos Huijbregts van Bakker Van Vessem in Haarlem deelde onlangs via LinkedIn zijn inspanningen voor de 17 Werelddoelen. Hij liet mooi zien hoe je die relevant kunt maken voor je eigen bedrijf. Goed voorbeeld doet goed volgen, daarom hier nog enkele voorbeelden.

Op initiatief van Patissier & Broodspecialist Eric van Otten in Enter presenteerde Stichting The Breadhouse op Bakkersvak haar eerste mobiele bakkerij: de Baktrainer. Hiermee gaat de stichting voor dagelijks brood zorgen in oorlogsgebieden en vluchtelingenkampen.
Boeren van exotische grondstoffen zoals cacao, hazelnoten en kokos hebben vaak een moeilijk bestaan. Bakker Tom van Otterloo uit De Steeg kiest daarom al sinds 2011 bewust voor gecertificeerde grondstoffen van onder meer UTZ en Fairtrade. Steeds meer collega’s volgen zijn voorbeeld. Bio zit flink in de lift en ook inlands graan wint terrein. Bakker Wim Blom uit Zwolle bakt zelfs al zijn brood met 100 procent Nederlands graan.

Lees ook: Ambachtsbakker Wim Blom bakt met uitsluitend Nederlandse tarwe

Onder het doel ‘Gezondheid voor iedereen’ valt ook het verminderen van hartziekten en kanker. Gezonde voeding draagt hieraan bij. We kunnen er trots op zijn dat we als sector collectief hebben gezorgd voor minder zout in het dagelijks brood. En mede dankzij publiekscampagnes vanuit Brood.net en productinnovaties zit de consumptie van volkorenbrood flink in de lift.

Doel 8: inclusieve, economische groei, werkgelegenheid en fatsoenlijk werk voor iedereen. Een bakker die dit doel al jaren nastreeft, is Henk Smit. Hij startte al in 1996 Driekant, een biologisch leer-werkbedrijf in Zutphen met als doel iedereen naar eigen vermogen te laten deelnemen aan de economie. Ook zet Smit zich actief in om duurzame verandering van onderaf te stimuleren.

Andere voorbeelden van sociale ondernemingen zijn de Koekfabriek en de Koeckebackers. Beide opgericht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zinvol werk te bieden.

Lees ook: De Koekfabriek opent in Breda en Arnhem

Buiten onze landsgrenzen zet Bake For Life zich in voor inclusieve economische groei, met de bouw van bakkerijen in Oeganda en Kenia. Gehandicapten, wezen, kindsoldaten, alleenstaande moeders en mensen die door omstandigheden op jonge leeftijd school hebben moeten verlaten, werken hier en leren het bakkersvak.

Wilt u alle 17 Werelddoelen leren kennen, kijk dan op de website 17doelendiejedeelt.nl.

Reageer op dit artikel