blog

‘Brood doneren is niet duurzaam’

Strategie

Een aantal weken geleden was ik met een collega uit Engeland in gesprek over voedselverspilling. Hij zei: ‘Het doneren van onverkocht brood aan voedselbanken en daklozenopvang is misschien wel sociaal, maar niet duurzaam.’ Zijn onderbouwing? Een dergelijke donatie is altijd van tijdelijke aard. Zodra vraag en aanbod beter op orde zijn, en er dus minder wordt verspild, lopen de donaties van brood terug. Ook als er een herbestemming wordt gevonden die nog geld opbrengt, komt de toevoer van gratis brood aan kansarmen in het geding. Men kan er dus niet op rekenen, en dat maakt het per definitie niet duurzaam.

‘Brood doneren is niet duurzaam’

Ik denk dat hij een punt heeft. Bovendien kun je je afvragen wat voor signaal het geeft om alleen B-kwaliteit te doneren. Geeft dit impliciet niet aan, dat de ontvangers geen vers product waardig zijn?
Tegelijkertijd heb ik gezien wat voedseldonaties kunnen betekenen voor het welbevinden en de voedingstoestand voor mensen in financiële en sociale nood. Brood behouden voor directe menselijke consumptie is bovendien ook wetenschappelijk gezien hoogwaardiger dan er varkensvoer, compost of biobrandstof van maken. Het is dus te simpel om te zeggen: laten we er maar mee stoppen, want het is niet 100 procent duurzaam.

Wel is het interessant om erover na te denken, hoe je deze doelgroepen (ook) op een duurzamere manier kunt ondersteunen. Je kunt denken aan 1-op-1-constructies, waarbij je voor elk verkocht brood in de winkel een x bedrag in een spaarpot zet. Hiervan kun je dan extra vers brood bakken voor donatie aan daklozen en/of voedselbanken. Je kunt dan ook beter sturen op het type brood dat je doneert. Uiteraard met name het gezonde bruin- en volkorenbrood met in het weekend misschien een lekkere traktatie erbij. Een andere optie is het verkopen van vers brood aan deze doelgroepen tegen een gereduceerd tarief. Je moet dan wel een manier verzinnen om dit te controleren zonder te stigmatiseren.

Als we vers brood gaan doneren, wat doe je dan met het broodoverschot? Allereerst alle pijlen richten op minder verspilling! Door nog betere planning, gerichte verkoop, (af)bakken in de winkel en thuis-afbakconcepten. Daarnaast actief aan de slag gaan met hogere verwaarding van wat er overblijft. Kun je het verwerken tot desem, er broodchips van maken of het aanbieden als onderdeel van een do-it-yourselfpakket voor broodpudding? Misschien maak je er wel ambachtelijke tosti’s van voor jouw bakkerscafé. Met wat creativiteit kun je een heel eind komen!

Reageer op dit artikel