blog

Prijselasticiteit

Strategie 525

Prijselasticiteit

De prijselasticiteit van de vraag. Weet u het nog? U heeft het vast vroeger op school gehad. De relatieve verandering van de gevraagde hoeveelheid van een goed als gevolg van een relatieve prijsverandering van dat goed.

Met het berekenen van de prijselasticiteit van de vraag kan een inschatting gemaakt worden of een prijsverandering leidt tot meer verkopen en hierdoor tot meer of minder omzet.

Een voorbeeld: Als de prijs van een artikel van €2 stijgt naar € 2,20 dan daalt de verkoop van 40st naar 30st per dag. De prijselasticiteit is dan

Deze uitkomst van -2,5 betekent dat een prijsdaling van bijvoorbeeld 1% zal leiden tot een stijging van de gevraagde hoeveelheid met 2,5%  (want -2,5%*-1%=2,5%). Een prijsstijging van bijvoorbeeld 2% zal leiden tot een daling van de gevraagde hoeveelheid met 5% (want -2,5*2%=-5%).

Levensmiddelen zijn vrij prijsinelastisch. Prijsinelasticiteit houdt in dat wanneer de prijs van een product sterk daalt, de vraag niet sterk stijgt. Voor de goede orde. Men spreekt van prijsinelastisch wanneer de uitkomst ligt tussen 0 en 1 (en in de praktijk vaak tussen 0 en -1).

Met het ophalen van de theoretische kennis van hierboven geef ik u in overweging om nog eens goed naar uw prijzen te kijken. Een substantiële verandering van uw prijzen naar boven vertaalt zich niet één op één in veel minder verkopen.

Een dagvers krokant bladerdeeg schelpje, gecoat, gesuikerd en gevuld met verse Zwitserse room en voorzien van zeven stukjes vers fruit (geschild, gesneden, gewassen en gegeleerd).

Mag dit €1,75 , €2,25 , €3,50 of €4,75 kosten? Verkoopt u ze per stuk op een servet? In een doos per 2? Of misschien wel op een bordje met een kop cappuccino (hoeveel kunt u er maken in 1 uur?). U weet het zelf het beste.

Soms is de vraag niet: moet ik meer vragen om meer te verdienen, maar moet ik meer vragen om er minder te hoeven maken en dus meer te kunnen verdienen? Prijselasticiteit is en blijft lastig in onze branche. Het is als elastiek. Trek je er te hard aan dan knapt het en doet het pijn.

Reageer op dit artikel