blog

Ondernemer of manager?

Strategie 228

Ondernemer of manager?

Je bent druk met de bestellijsten voor de komende paasdrukte en maakt je druk om de dingen van alledag.

Een zieke in de bakkerij, de gemeenteambtenaar die weer komt kijken of je nu eindelijk van zins bent dat reclamebord weg te halen – oh ja – en dan nog de bestelauto die je chauffeur weer ergens tegenaan had geparkeerd – per ongeluk – en die je straks nog moet ophalen bij de garage. Het is weer zo’n dag als al die andere.

Ja, je vraagt je soms af of je nu bakker, ondernemer, sociaal werker, politieagent, of Jan L** bent, want er is steeds weer iets anders dat op je pad komt en dat je afleidt van de dingen die er werkelijk toe doen. Ondernemen en het managen van je bedrijf.

Kijk eens naar jezelf. Wanneer heb je voor het laatst acquisitie gepleegd voor je bedrijf? Aan tafel zitten praten met bestaande klanten. Wanneer heb je voor het laatst de prijzen doorgenomen en gekeken naar het assortiment? En met de bank gesproken over je rekening-courant, met de verzekeringsman over je opstal en inboedel, en met de voetbal-, tennis- en golfclub over de sponsoring? Wanneer heb je voor het laatst functioneringgesprekken gehad met je mensen in de zaak? En hoe staat het met je RI&E?

Misschien is het allemaal wat veel en moet je dichter bij de werkzaamheden van alle dag kijken om erachter te komen wat je doet.

Je staat in de bakkerij en bent dus druk met de bestellijsten voor de komende paasdrukte. Moet er nog iemand bij komen voor Pasen, want hoe gaat het met de zieke? En wat is er verder afgesproken met de winkeldames over de paasbestellingen? Tot wanneer kan er iets worden besteld? Zijn er nog nieuwe producten en hoe staat het met de prijzen van de paasartikelen? Moet er nog rekening worden gehouden met duurdere inkoop of extra loonkosten in de winkel of bakkerij? Oh ja, is het rooster voor de bakkers al klaar? En nu we het toch over roosters hebben: wanneer gaan we om tafel om te praten over de verdeling van de vakantieweken?

Verdorie Jan, je zou samen met Petra (een leerling) slagroomvullingen spuiten en nu haal ik ze uit de vriezer om ze door te halen en ze zijn veel te groot. Ja, sorry, sorry, sorry…! Ik had gisteren geen tijd en dacht dat Petra het wel alleen kon. En Jan, ik wil gevulde koeken pakken uit de vriezer om af te bakken vanmiddag voor de grote bestelling van de gemeente, maar er is niets meer. Wie heeft *** de laatste gepakt?

Ik las zojuist een online artikel van Bakkerswereld uit 2016 met de kop ‘Jan Sander de Bie nieuwe directeur NBOV’. Daarin stond onder andere dat hij ruime ervaring in retail en een grote affiniteit met de versbranches heeft. Hij omschrijft zichzelf als teamspeler. Hij is er verder van overtuigd dat iedere zelfstandig ondernemer alleen succesvol kan zijn als er goed wordt samengewerkt met de omgeving en de medewerkers. Het NBOV-bestuur heeft er vertrouwen in dat De Bie met zijn vaardigheden en karaktereigenschappen goed past bij de leden en de ‘kantoormedewerkers’.

Op vrijdag 24 maart 2017 lees ik op  de site van Bakkerswereld: ‘NBOV-directeur Jan Sander de Bie vertrekt’. De Bie heeft bij de NBOV de diversiteit en complexiteit ervaren waarmee de zelfstandig bakker-ondernemer heeft te maken, staat in het artikel. Deze dynamiek heeft hij als uiterst boeiend ervaren.

Was het te veel voor De Bie? Mijn conclusie! Er komt als NBOV-directeur veel op je pad. Een organisatie aansturen, feeling houden met de leden, en verantwoording afleggen aan een bestuur. Bovendien is besturen in de ambachtelijke retail in food, en dan voornamelijk de brood en banketbakkerij, anno 2017 een business voor ervaringsdeskundigen uit de branche. Je moet méér zijn dan een ondernemer of een manager. Je moet een ondernemende manager zijn met respect voor de leden, een teamcaptain voor je organisatie, en een gids voor het bestuur. Iemand met ogen in zijn rug, oren om ook die roepende in de woestijn te kunnen horen, en daadkrachtig om niet te vergaderen om de notulen, maar uitvoering te geven aan de opgeschreven actiepunten.

Eigenlijk zoekt het NBOV iemand die iedere dag druk is en zich druk maakt om… Waar begon dit verhaal ook alweer mee?

Succes met ondernemen.

Reageer op dit artikel