blog

Naar welke vergadering gaat u?

Strategie

Naar welke vergadering gaat u?

De jaarvergadering, een verloren dag? Zie het als het fysieke Facebook, LinkedIn, Twitter of WhatsApp. We kunnen elkaar weer even een hand geven, misschien een vluchtige kus en samen een borrel drinken. Maar verder…

Zo’n dag is toch maar een lange zit en hoe veelbelovend de agenda ook leek, achteraf valt het negen van de tien keer tegen. Waarom? Nou bijvoorbeeld omdat de vergadering vorig jaar ook zo ging. Goed, er was een andere spreker, er waren wat andere gezichten in de zaal en op het podium, maar verder… Een verloren dag!
Iedereen zit in de zaal. De deur gaat dicht en de voorzitter neemt plaats achter de microfoon. ‘Wilt u de telefoon, zo deze nog niet is uitgezet, nu uitzetten, want we gaan beginnen.’ Spannend!
‘Beste mensen, mede namens het voltallige bestuur heet ik u van harte welkom op de jaarvergadering van…’ En dan: ‘Het gaat goed met Nederland en zijn inwoners. U heeft het de minister-president horen zeggen in de Tweede Kamer. Sterker nog, we gaan er volgend jaar bijna allemaal op vooruit!’
U begrijpt het al: het gaat goed, beter en nog veel beter. Bent u hiervoor naar de jaarvergadering gekomen? Ik denk het niet.
Het kan ook anders: ‘Beste mensen, hartelijk welkom en nu iedereen zijn telefoon heeft uitstaan en u aan mijn lippen hangt, vertel ik u graag snel wat wij allemaal samen gaan doen vandaag om te werken aan uw bedrijfssucces van morgen. Het bestuur wil u niet alleen welkom heten vandaag, maar wezenlijk bijdragen aan ieders succesvolle bedrijfsvoering en – gezien de diversiteit van uw ondernemingen – willen we u volop de gelegenheid geven van elkaar te leren. Wij streven er daarom naar u vanavond allemaal naar huis te zien gaan met een eigen moodboard toegespitst op uw bedrijf. Een moodboard dat we samen, in groepjes en plenair in dit vergadercentrum gaan vormgeven. Een moodboard vol actiepunten, inspiratie, en kleur. Het bestuur wenst u een inspirerende, maar vooral een actieve dag.’ O ja, nu nog een dagvoorzitter, want iedereen moet bij de les zijn en na afloop tevreden en voldaan het glas heffen op deze geweldige dag.
Naar welke vergadering gaat u?

Albert Vinkenborg, oud-ondernemer en bedrijfsadviseur

Reageer op dit artikel