blog

Geef ons heden ons dagelijks brood

Strategie

Geef ons heden ons dagelijks brood

Vorig jaar waren de boeken Broodbuik en De Voedselzandloper zeer populair. Nu de hype van deze anti-broodboeken wat overgewaaid lijkt te zijn, is het tijd voor een ander geluid.

Vanuit de VS komen berichten over een Harvard-onderzoek waaruit blijkt dat het vervangen van een dagelijkse portie rood vlees door een portie volkoren granen (bijvoorbeeld brood) de sterftekans met 20 procent verlaagt. In de stroom van een publicatie hierover in het NRC, begin januari, en een PR-offensief van het NBC, kwamen ook andere landelijke media met positieve nieuwsberichten over de gezonde effecten van (volkoren) brood. Brood was weer positief in het nieuws. Het geeft energie om hier verder mee aan de slag te gaan.

De NVB is bezig om, samen met het NBC, een imagocampagne op te starten die een vervolg geeft aan deze positieve ontwikkeling. Centraal daarin staat dat brood gewoon dagelijks genuttigd mag en kan worden. En dat bepaalde grondstoffen in brood (zoals jodium) broodnodig zijn.

In dat kader past het prima dat het NBC goede vorderingen maakt met de activiteiten op het gebied van normeringen en het formuleren van standaarden voor spelt en zuurdesem. Hierin werkt het NBC nauw samen diverse organisaties uit de branche. Dit zal een bijdrage gaan leveren aan de verdere verbetering van het imago van brood bij de consument. Normering en standaarden zorgen ervoor dat er, net zoals eerder met zout, minder met brood gerommeld kan worden en dat overtreders kunnen worden aangepakt. De Nederlandse bakkerijbranche kan deze ‘ondernemers’ missen als kiespijn.

Door deze positieve wendingen kan de zin ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ een nieuwe realiteit worden voor alle Nederlanders. Welke bakker wil dat nu niet?

Reageer op dit artikel