artikel

Frituur Inspiratie Sessies: ‘Tips voor de perfecte oliebol’

Strategie

Frituur Inspiratie Sessies: ‘Tips voor de perfecte oliebol’
Frituur Inspiratie Sessies van Zeelandia bij De Bakkers van Verloop. Foto's: Anne van der Woude

Begin op tijd met de oliebollenverkoop. Deze boodschap werd gegeven tijdens de Frituur Inspiratie Sessies van EverBake en Zeelandia, die afgelopen maand door het hele land werden georganiseerd. Bakkerswereld was te gast bij de workshop bij de Bakkers van Verloop in Heerenveen. De aanwezige bakkers kregen talloze tips voor het creëren van de perfecte oliebol.

Oliebollen zijn volgens Leo Nouwen van Zeelandia niet alleen geschikt voor verkoop in de dagen na Kerst. ‘Het beste kun je in september of oktober al beginnen. Zijn er bakkers die dit doen?’, vraagt Nouwen geïnteresseerd aan de circa 25 aanwezigen van de Frituur Inspiratie Sessies. Slechts een enkeling knikt instemmend. Als redenen om nog niet te beginnen worden onder meer genoemd dat er geen ruimte voor is, dat oliebollen in andere maanden van het jaar niet aanslaan en dat het te druk is in combinatie met de voorbereidingen voor Sinterklaas.

Nouwen is het daar niet mee eens. ‘Houd je aftrapmoment al in september of oktober. Bijvoorbeeld tijdens een jaarmarkt of op een zaterdag. Het leuke van oliebollen is dat vrijwel iedereen, van jong tot oud, ze lekker vindt. De temperatuur is geen reden om de verkoop uit te stellen. In Spanje bakt men op de Ramblas het hele jaar door churro’s, dus ook bij een temperatuur van zo’n 35°C.’

Leestip: ‘Recept: speculoosoliebollen’

Extra omzet

Bovendien levert de vroege oliebollenverkoop een leuke omzet op, benadrukt hij. ‘Bedenk dat u met drie oliebollen net zoveel verdient als met de verkoop van één brood. Dat is dus dubbele winst, die u niet alleen tijdens de feestdagen, maar ook met kermissen, braderieën en andere evenementen opstrijkt! Op niet één boodschappenlijstje staan in oktober/november zes oliebollen, maar als mensen ze in de winkel zien liggen, dan nemen ze deze toch mee. Van veel bakkers die vroeg beginnen, horen we dat ze in die periode al heel veel verkopen.’ Bakkerij Voskamp is daar volgens hem een goed voorbeeld van. ‘Deze bakker verkoopt in deze periode al volop mini-oliebollen van 45 gram; 12 stuks voor €3,95.’

Frituur Inspiratie Sessies.

Hij raadt aan om vooral in de aanloopweken te stunten met oliebollen. ‘Geef bij acht bollen twee gratis bollen weg of doe een paar oliebollen cadeau bij besteding van minimaal €7,50. Het grote voordeel is dat je in feite alleen de grondstof weggeeft. De kostprijs is heel laag, maar je laat wel weten dat men voor de lekkerste bollen bij jou moet zijn. En de bollen zijn ook nog eens goedkoper dan bij de oliebollenkraam.’

Oefening baart kunst

Een andere reden om vroeg te beginnen – wellicht de belangrijkste – is dat oefening kunst baart. ‘In december hebben jullie het al druk genoeg. Dan kun je er beter tijdig voor zorgen dat de productie volledig op orde is. Na de Kerst mag er helemaal niets meer fout gaan. Het zou heel vervelend zijn als dan blijkt dat er bijvoorbeeld een element in de bak kapot is. Door eerder te bakken, kun je deze problemen tijdig oplossen.’

Nouwen signaleert een stijgende vraag naar kleinere oliebollen. ‘Wij gaan meestal uit van gemiddeld 80 gram, maar er worden steeds meer oliebollen van 60 gram aangeboden. Het voordeel van kleinere bollen is dat je ze net iets vriendelijker kunt prijzen en dat mensen er misschien wat meer van meenemen, omdat ze er meer op kunnen. Van één grote bol van rond de 100 gram zit je al direct helemaal vol.’

De quarkini’s, frisse kwarkbolletjes op basis van kwart of yoghurt, zijn volgens hem een prima alternatief voor een ongevulde oliebol. ‘Ze zijn heel geschikt om tijdens evenementen te verkopen. Het is echt straatvoedsel. ‘We horen regelmatig van bakkers dat de verkoop van quarkini’s ruis geeft en dat men het te druk heeft met oliebollen bakken, maar je kunt ze in november maken en invriezen. Bij banketbakker Plasman in Den Haag zijn de quarkini’s uitgegroeid tot een ware hype. Ieder jaar worden er meer gebakken, afgelopen jaar wel 17.000. Ook deze bakker bakt alle quarkini’s tegelijk en vriest ze vervolgens in. Omdat zijn vriezer helemaal vol zit, maakt hij gebruik van externe vrieshuizen.’

Quarkini's.

Quarkini’s.

‘Zorg er wel voor dat je bij het verpakken twee zakken gebruikt en alles goed afsluit’, adviseert Roderick van Baten van bakkerij Plasman in een filmpje. ‘Plak een sticker op de krat met de juiste hoeveelheden en zorg ervoor dat je ze in de zak ontdooit. Quarkini’s zijn een mooi winstproduct, waar je je als bakker echt mee kunt profileren. Ze worden gemaakt op basis van bakpoeder in plaats van gist en kunnen dus eigenlijk niet mislukken. Voor de verkoop halen wij ze altijd nog even door de kaneelsuiker heen’, aldus Van Baten, die tevens aanraadt om de kleine kwarkbolletjes veel te laten proeven en daarbij de kinderen niet te vergeten.’

Benodigdheden

Volgens Nouwen zijn de volgende elementen nodig voor het bakken van perfecte oliebollen: vakmanschap, de juiste grondstoffen, olie, frituurbak, receptuur, werkwijze en de ideale omstandigheden. Dat laatste illustreert hij met een voorbeeld: ‘Als je de emmer met beslag op de grond zet, dan is de kans groot dat het beslag een paar graden afkoelt en dan krijg je dus nooit de perfecte bol. Echt alle omstandigheden moeten goed zijn.’

Lees alles over de Frituur Inspiratie Sessies in de Bakkerswereld-editie van november…

Nog geen abonnee?
Sluit een proefabonnement af en ontvang de komende uitgave gratis

 

Reageer op dit artikel