artikel

Grillig derde kwartaal

Strategie 608

Grillig derde kwartaal
Archief Bakkerswereld

Deze zomer gaat de boeken in als onvoorspelbaar en grillig. En dan doel ik met name op de weersomstandigheden. Die grilligheid zien we ook terug in de cijfers, met een aantal opvallende en verrassende conclusies.

De 240 bakkerijwinkels die wekelijks automatisch data aanleveren voor de BakkerijMonitor zagen hun omzet in het derde kwartaal toenemen met een stijging van 1,8 procent. Deze stijging is voornamelijk veroorzaakt door een stijging van het aantal transacties (1,5 procent).

Het aantal artikelen (afzet) wat is verkocht, daalt met 1,4 procent. Het gemiddelde aantal artikelen in het derde kwartaal komt daarmee uit op 2,11, waarbij er vorig jaar in dezelfde periode 2,13 artikel werd verkocht. De gemiddelde besteding stijgt een fractie van €6,18 naar €6,20. Overall gezien dus een redelijk stabiel beeld, maar kijken we een niveau dieper dan zien we een grillig patroon waarbij de cijfers alle kanten op gaan.

Maandniveau

Wanneer we de cijfers op maandniveau bekijken, dan zien we verschillen in percentages. De maand juli begint goed met een plus van 6 procent en we dalen in de maand augustus met 0,9 procent, om vervolgens in de maand september het geheel af te sluiten met een plus van 0,5 procent meer omzet. In de maand juli was het aantal trans-
acties en het gemiddelde bedrag 2,8 procent hoger.

Het gemiddeld aantal artikelen per transactie stijgt in de maand september met 0,8 procent. Ondanks het warme weer stijgt de omzet van ‘gebak/taarten’ met 2,8 procent en daalt ‘grootbrood’ met 0,8 procent.

Kijken we naar de groep ‘kleinbrood’ dan zien we echter dat gemiddeld 6,5 procent minder artikelen per bon wordt verkocht.

Toch stijgt de totale afzet van de groep ‘kleinbrood’ in de afgelopen 13 weken met 3,8 procent.
Juist in de maand september (de mooie nazomerweken) stijgt de omzet ‘kleinbrood’ met bijna 8,8 procent bij 7 procent meer transacties. In de grafiek is goed te zien welke invloed het weer heeft op de verkopen van ‘kleinbrood’.

Stilstand

Een groot gedeelte van de deelnemende vestigingen aan de BakkerijMonitor heeft een weekomzet tussen de €5000 en €7500. Bij deze groep ondernemers is het derde kwartaal gelijk aan 2015.

Niet alleen als het gaat om de omzet, maar ook het aantal transacties, het aantal verkochte artikelen en de gemiddelde besteding. Aangezien loonkosten en overige kosten gewoon doorstijgen en de grondstofkosten hun dalende trend ook niet meer voortzetten, zal er dus iets moeten gebeuren. Immers, stilstand is achteruitgang.

Klantenprofiel

Het antwoord kan per bakkerij verschillend zijn. Zo kan er gekeken worden naar een juiste opbouw van het assortiment, het juiste klantenprofiel of een training aan de medewerkers om bijverkoop op een positieve manier te stimuleren. Omdat er niet voor elke bakker één en hetzelfde antwoord mogelijk is, moet naar elk specifiek geval worden gekeken.

gr1

gr2

Reageer op dit artikel