artikel

Bedrijfssituatie beoordelen

Strategie

De actuele financiële situatie van je bedrijf in één oogopslag overzien, zodat je tijdig maatregelen kunt treffen. Dat kan met Flynth- Vision Dashboard, een digitaal overzicht op pc, smartphone of laptop. Het overzicht bestaat uit grafieken, diagrammen en meters.

Bedrijfssituatie beoordelen
Foto: Shutterstock

Iedere ondernemer weet het. Sturen op cijfers is belangrijk. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat er dingen mislopen. Als de omzet terugvalt bijvoorbeeld. Wat doe je dan? Ga je op zoek naar aanvullende inkomsten, of breng je de kosten terug?

Aan de andere kant moet je ook niet te snel vergaande stappen zetten. Het kan zijn dat de terugloop van de omzet van tijdelijke aard is. Tal van factoren kunnen een rol spelen. Het mag duidelijk zijn dat de ondernemer daar rekening mee moet houden en beslissingen moet nemen. Gefundeerde beslissingen als het even kan.

Guus Brings, die zich als accountant van Flynth adviseurs en accountants, kantoor Eindhoven, voornamelijk met bakkersbedrijven bezighoudt, zegt: ‘De ondernemer wordt bij het nemen van die beslissingen geholpen door FlynthVision Dashboard dat we binnenkort gaan uitrollen.’

Marges
Het systeem maakt belangrijke gegevens zichtbaar zoals omzet, kosten en brutowinst. Maar dat is niet alles. Ook andere gegevens worden inzichtelijk gemaakt. Denk aan het bedrag dat over een bepaalde periode ‘op de rekening’ is gezet. De ondernemer ziet ook wat de verhouding is tussen de verschillende grootheden en of die verhouding wel binnen de marges van het toelaatbare blijven.

Als die marges worden overschreden zullen er maatregelen moeten volgen. Brings: ‘Als de omzet daalt, zie je op het dashboard dat de kosten onevenredig hoog worden. De rode kleur maakt dat nog eens extra duidelijk. Opletten in dat geval. Er moet iets gebeuren.’

De aanval
De ondernemer kan besluiten om voor de aanval te kiezen. Dat houdt in dat hij gaat proberen om het omzetverlies ongedaan te maken. Door nieuwe afnemers te vinden. Dat kan bijvoorbeeld door het creëren van een webshop, aldus Brings. ‘Hij kan ook besluiten om andere producten te gaan introduceren of bestaande producten te gaan bezorgen, zodat de omzet weer stijgt en er geen ontslagen hoeven te vallen.’ Ziet de ondernemer geen kans om wat aan de teruglopende omzet te doen, dan zal hij moeten snijden in de kosten. In de meeste gevallen betekent dat minder uren van de medewerkers of zelfs ontslagen.

Flynth checkt getallen
Voordat de financiële getallen van de bakker terechtkomen in FlynthVision Dashboard worden ze gecheckt door Flynth. Om er zeker van te zijn dat ze kloppen zodat de ondernemer op basis van de juiste gegevens zijn beslissingen neemt. Brings: ‘We controleren de gegevens op juistheid en volledigheid, zodat de bakker een goed beeld krijgt van de situatie.’

De ondernemer kan de cijfers van de betreffende periode vergelijken met andere periodes. Ook dat levert bruikbare informatie op. Hij kan ook besluiten om het dashboard uit te breiden met één of twee extra modules.

Extra modules
De eerste extra module is Flynth- Vision Dashboard Uitgebreid. De ondernemer krijgt de volgende extra’s: drie boekjaren data ten opzichte van twee boekjaren in de standaard versie, Quick Scan module met de grootste stijgers dan wel dalers, uitgebreide kengetallen module, inclusief de mogelijkheid om zelf kpi’s op te stellen en begrotingsmogelijkheden. Dat laatste betekent dat de ondernemer zelf gegevens kan invoeren of inlezen via een Excel template.

Aanvulling
De ondernemer kan nog een stapverder gaan door een tweede extra module te gebruiken: FlynthVision Dashboard Compleet. Hiermee krijgt hij de beschikking over de volgende extra’s: cashflow en scenariomodule (uitgebreidere begroting / prognose mogelijkheden), extrapolatie van trends in grafieken en klanten / leveranciers, gespecificeerd bij omzet en kosten, data uitsplitsing naar kostenplaatsen/-dragers en uitgebreide benchmarking en bedrijfsvergelijking.

Portal gelanceerd
Als het gaat om digitale hulpmiddelen voor bakkers en andere ondernemers beperkt Flynth zich niet tot het hiervoor beschreven dashboard. Er is ook een klantportal gelanceerd waar je op ieder moment van de dag kunt inloggen. Ondernemers kunnen hier relevante stukken inzien zoals jaarstukken, aangiftes en uittreksels van de Kamer van Koophandel. De MijnFlynth portal kan bijvoorbeeld worden toegepast als de aangifte omzetbelasting moet worden gefiatteerd. Brings: ‘Als die door ons is ingevuld moet de ondernemer akkoord geven. Vroeger kreeg hij de gegevens op papier per post toegestuurd. Nu gaat dat allemaal veel sneller en makkelijker. Voor ons natuurlijk, maar vooral ook voor onze klanten. Daar doen we het voor.’

Meedenken over kansen
De opkomst van internet en allerlei digitale toepassingen biedt kansen voor ondernemers. Vooral jonge ondernemers tot 40 jaar grijpen die kansen met beide handen aan. Over nieuwe internettoepassingen denken de accountants en adviseurs van Flynth graag mee. Zou het een goede oplossing zijn als bakkers ook van start gingen met webshops? Brings: ‘Ja, wellicht is dat zo, maar het is zeker niet dé oplossing. Een bakkerij is toch iets anders dan een witgoedshop. Daarom dragen wij ook andere mogelijke oplossingen aan. Bakkers zouden kunnen overwegen om te gaan leveren aan het zogenoemde derde kanaal, denk aan horeca, zorginstellingen of eventueel bedrijfsrestaurants. Niet iedere bakker wil dat, maar het biedt wel kansen en mogelijkheden.’

Op de Bakkersvak
Flynth adviseurs en accountants is actief in het informeren van bakkers en andere ondernemers. Het bedrijf doet mee met de zesdaagse training Grip op je Bakkerij waar onderwerpen zoals consumentenbeleving, productie, promotie en rendement aandacht krijgen. Ook is Flynth adviseurs en accountants aanwezig op de Bakkersvak op 6 en 7 maart in Rosmalen. Brings: ‘We nodigen bakkers van harte uit in onze stand. Uiteraard horen we dan ook graag hoe de zaken ervoor staan en of we eventueel iets voor de betreffende bakkers kunnen betekenen.’

Reageer op dit artikel