Chocolade

Foto: Callebaut
cacao

Klimaatverandering bedreigt cacaoteelt: wat betekent dit voor jouw...

Veranderingen in temperatuur en neerslag hebben grote gevolgen voor de cacaoproductie in West- en Centraal-Afrika, zo blijkt uit onderzoek. Sommige gebieden worden minder geschikt voor cacaoteelt, terwijl andere floreren. Deze verschuivingen leiden tot meer ontbossing. 'De bakkerijsector moet zich aanpassen aan het veranderende klimaat', aldus de onderzoekers.

consumententrends

Vijf trends in chocolade gespot op de ISM

Was er op de ISM een chocoladebedrijf te vinden zonder een Dubaistyle-reep in het assortiment? Ja, maar het aantal bedrijven met een reep met de groene, knapperige vulling waren talrijk. Zelfs een producent van weipoeder haakte aan bij de hype die al bijna een jaar duurt. Gelukkig waren er ook andere trends waar te nemen in chocola.

Foto: archief Bakkerswereld
Chocolade

Chocolade in 2025: 'Deze vier trends mag je niet missen'

De hoge chocoladeprijs is volgens trendwatcher Anneke Ammerlaan dé grote uitdaging voor de komende jaren. Toch ziet ze ook kansen. Vooral op het gebied van innovatie in (pure) smaak en textuur.

Foto: archief Bakkerswereld
Chocolade

Chocolade ondanks prijsstijging topfavoriet van de Sint

Strooigoed is dit jaar de meest gekochte Sinterklaaslekkernij. Ook chocoladeproducten zijn ondanks de prijsstijgingen onverminderd populair. Dat blijkt uit onderzoek van de VBZ, de branchevereniging voor koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten, onder 4.000 respondenten door het hele land.

Dubai-letters van Bakkerij Neplenbroek.
consumententrends

Meeliften op Dubai-trend? Chocoladeletters scoren, oliebollen blijven...

Na de succesvolle Dubai-repen worden nu steeds meer Dubai-chocoladeletters en -oliebollen aangeboden. Een nieuwe winstmaker, of toch niet? Arto van der Grijn en Evelien Neplenbroek geven hun visie.

cacao

Chocoladeletters dit jaar 20 tot 25 procent duurder

Chocoladeletters zijn dit jaar flink duurder dan vorig jaar. Het komt door de oplopende cacaoprijzen als gevolg van slecht weer in Ivoorkust en Ghana, zo meldt de Rabobank.

De Vegan crème karamel is gemaakt van pure chocolade met een vulling van karamelcrème
vegan

Leonidas introduceert vegan bonbons, zuivel vervangen is grootste...

Leonidas wil kwaliteitschocolade voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom is de permanente collectie onlangs uitgebreid met vier vegan bonbons met karamelvulling. 'Het is een uitdaging om alternatieven te vinden voor melk en boter. Maar dat is gelukt', vertelt Nathalie Bello namens het bedrijf.

Côte dÓr muffins en donuts.
Marktberichten

Nieuwe introducties: Côte d'Or en voedselprinter, plus een winnaar...

Een aantal ontwikkelingen die interessant kunnen zijn om te volgen of om inspiratie uit op te doen: een nieuwe printer voor voedselafbeeldingen, chocolade muffins en donuts van het merk Côte d'Or en de winnaar van het 'Lekkerste broodje langs de weg'.

Beeld: Marmir
ondernemen

Startup wil met chocolade rust creëren: 'Er is oneindig veel mooie...

Tijd nemen om van de kleine dingen te genieten, dat doen we in de huidige drukke wereld te weinig, stelt Danny Casimir. Hij wil met zijn luxe boutique chocolade een rustmoment creëren voor mensen. Een moment voor jezelf. Casimir vertelt over de oprichting, bottlenecks en verdere plannen van zijn startup Marmir.

Bakeplus

Van toen naar nu: Bakeplus-event voert langs 90 jaar ervaring als...

Bakeplus houdt haar jaarlijkse event ditmaal in het nieuwe distributiecentrum in Steenwijk, op maandag 9 september. Het event wordt een interactieve wandeling langs de gangen en (portretten-)galerij van de totaalleverancier, die haar 90-jarig jubileum viert.