FreshRecruitment
Meester Boulanger Bas Gommans deelt recept Nonnevotten
Ter gelegenheid van de lancering van het platform Nonnevotten.nl geeft Meester Boulanger Bas Gommans zijn receptuur voor Nonnevotten prijs.

Ter gelegenheid van de lancering van het platform Nonnevotten.nl geeft Meester Boulanger Bas Gommans zijn receptuur voor Nonnevotten prijs.

Worden er nog beulingen gebakken? Er zullen weinig mensen zijn die het woord ooit gehoord hebben, laat staan een beuling hebben gegeten. Speciaal voor Bakkerswereld bakt Corné Boerenfijn van Bakkerij Verba deze vergeten lekkernij. Antje Scheper levert er de historische fijnproeverij bij.

Bonbons in lucratieve hoeveelheden maken en via de vriezer verwerken. 'Kan dat eigenlijk wel', vroeg Lucas Vermeulen van Bakkertje Deeg zich af. Zoon Giel bedacht er - geïnspireerd op een van zijn vele werkplekken - een methode voor. 'Dan gaan we dat proberen', sprak zijn vader.

Giel Vermeulen van Bakkertje Deeg in Heusden houdt niet van verspilling. Daarom verwerkt hij overgebleven ingrediënten in de vulling van brood. 'Het is een mooie manier om van je restjes af te komen en het effect is leuk', zegt het lid van het Boulangerie Team. 'Je maakt eigenlijk steeds een andere soort brood, zonder ingewikkeld te doen.'

Een zoete mond halen. Het is een vrij uit het Frans vertaalde uitdrukking voor een zoet dessert na een heerlijke maaltijd of voor iets lekkers bij de koffie. Deze Paris Brest voldoet daar ruimschoots aan, zeker in combinatie met hazelnootijs.

Het sesam-noten-spekbrood is een heerlijk hartig brood dat bij elke maaltijd gegeten kan worden. Het recept is van de hand van Niek van Waarde (Sonneveld) en Mike Onasse (Market Food Group), zij zijn beide lid van het Boulangerie Team.

Het lijkt op een bonbon en heeft wat weg van een truffel. De brigadeiro is een zoete en romige lekkernij uit Brazilië met chocolade en een topping. Braziliaan André Credie van Sweet Bob in Amsterdam wil Nederland én Europa veroveren met zijn concept rond deze traditionele Braziliaanse zoetigheid. 'Brigadeiro is dé lekkernij voor feestelijke gelegenheden, bij de koffie, als dessert of als geschenk om te geven.'

De krakeling speelde een grote rol in zowel hoogte- als dieptepunten in een mensenleven en was een passende lekkernij tijdens de feestdagen. Als in vroeger eeuwen iets onbegrijpelijk was en het verstand te boven ging, zei men: 't Zijn dingen als krakelingen. In dit verhaal van Antje Scheper wordt de historie aangevuld met hedendaagse receptuur van Bakkerij Verba.

Steeds minder bakkers produceren nog zelf croissants. Toch is dat een gemiste kans vindt broodartiest Hans Som. De coach van het BoulangerieTeam stelt dat het ambacht zich ermee kan onderscheiden. 'Maar inderdaad, je bent er twee dagen druk mee.'

Suranga Kellaert van het Boulangerie Team ontwikkelde voor zijn deelname aan de International Bakery Cup 2023 een verrassende variant: Gerookt zadenbrood. Het past goed bij het bbq-seizoen.
