Meer recepten

(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto Fred Libochant

Banketbakker Cees Holtkamp aan de slag met Moskovische tulband.

Foto: Roel Dijkstra
banket

Stap voor stap: Moskovische tulband van Patisserie Holtkamp

Cees Holtkamp van de Amsterdamse Patisserie Holtkamp ging in 2015 voor Bakkerswereld aan de slag met Moskovisch beslag. Dat mag in de banketbakkerij wel een 'vergeten recept' worden genoemd. Zo niet bij Holtkamp. Daar staat het rond Kerstmis steevast op de kaart. Remco van Beek stond Cees Holtkamp bij, omdat voor de verwerking van het beslag zijn twee mensen nodig zijn.

Het eindproduct van Jolink: een smakelijke roomboteramandelstaaf. Foto's: Jan Willem Schouten
banket

Banketbakker Jolink zoekt balans tussen amandelen, suiker en...

Zeker rond Sinterklaas is de amandelstaaf voor een bakker onmisbaar in het assortiment. De traktatie van spijs omhuld met bladerdeeg blijft belangrijk. Banketbakker Jolink is er in gespecialiseerd. 'Zoek de juiste balans tussen amandelen, suiker en krokant bladerdeeg.'

Marco Teunissen bereidt een profiteroltaart, die net als de appelslof erg in de smaak valt. Foto: Jan Willem Schouten
recepten

Video: 'Profiteroltaart is één van de lekkerste producten'

Banketbakkerij Teunissen is specialistisch banketbakker in Velp. Eind 2024 wordt de banketbakkerij, die al jaren een begrip is in de regio, overgenomen door Banketbakkerij Jolink. Een kleine tien jaar geleden maakte Marco Teunissen deze geweldige profiteroltaart voor de lezers van Bakkerswereld. Als eerbetoon, en omdat het een verdraaid lekker product is, in de herhaling.

Vol gerezen product
croissants

Ook met croissants kun je het verschil maken

Steeds minder bakkers produceren nog zelf croissants. Toch is dat een gemiste kans vindt broodartiest Hans Som. De coach van het BoulangerieTeam stelt dat het ambacht zich ermee kan onderscheiden. 'Maar inderdaad, je bent er twee dagen druk mee.'

Het eindproduct, met de hand gedrukt. Foto's: Jan Willem Schouten
Het recept

Hans Som over productie vloerkadetten: 'Een goeie kadet is wollig'

In het Bakkerswereld-magazine van 14 oktober 1971 staat vermeld dat Frans Som de eerste prijs in een vakwedstrijd behaalde met kadetten. Zoon Hans heeft het produceren van dit type broodje dan ook met de paplepel ingegoten gekregen.

Von Dutch: een zomers aardbei-rabarbertaartje.
recepten

'Von Dutch': het zomerse aardbei-rabarbertaartje van Jurgen Koens

Consumenten hechten steeds meer waarde aan de herkomst van producten, signaleert patissier Jurgen Koens. Wat dit betreft laten banketbakkers volgens hem nog veel kansen liggen. Om hen op weg te helpen, ontwikkelde Koens een recept voor een fris, zomers en modern ogend aardbei-rabarbertaartje met voornamelijk Hollandse ingrediënten. Deze creatie kreeg de toepasselijke naam 'Von Dutch' mee.

De traditionele pizza margherita.
brood

Pizza bakken naar Italiaanse recept - verwarmend en gezellig voor...

Pizza! Van het Boulangerie Team, gemaakt naar origineel Italiaans recept, tijdens een wedstrijd in het hol van de leeuw. Italië, want daar moet je zijn voor kennis over de ultieme structuur en korstervaring. Beleg de pizza zoals jij en vooral de klant natuurlijk, haar het lekkerst vinden.

Foto's en video: Jan Willem Schouten
brood

Kartoffelbrood van Meester Boulanger Peter Bienefelt - met video

Kartoffelbrood is niet zo bekend in Nederland. Meester Boulanger Peter Bienefelt ontwikkelde een recept voor dit 'wereldbrood'. De winnaar van de titel World Master Bakker 2018 gooide er hoge ogen mee op deze vakwedstrijd.

Tarte Tropezienne
recepten

Een taartje voor moeder en de Koning: Tarte Tropézienne, met video

Een verrijkt zoet deeg dat wordt gevuld met een heerlijke luchtige vulling. Het is deze mooie combinatie van boulangerie en patisserie, verenigd in de Tarte Tropézienne. François Brandt maakte er in zijn werkzame tijd bij het Bakery Institute een stoer Koningsdagtaartje van en een liefelijke variant voor Moederdag.

De Paaspouce. Foto: Zeelandia
uitgelicht

Van Paaspouce tot Avocadoslof: dit zijn dé trendy paasrecepten

Paaspouce, Yuzu-gebakjes, fris smakende Oranjebrilletjes en hartige snacks. Dit zijn allemaal trendy lekkernijen waarmee bakkers zich dit jaar optimaal kunnen onderscheiden. Benieuwd hoe je deze maakt? Hieronder vind je de recepturen.