Alles over Tarwe

Foto: archief Bakkerswereld/Van de Kletersteeg

Tarwe, brood, gluten en gezondheid: waar staan we anno 2024? Deel 1

Wat doet de consumptie van brood, tarwe en gluten met de gezondheid van de mens? Zijn (buik)klachten die consumenten zeggen te ervaren, zeker wanneer...

NBC-onderzoek: 'Consument vindt volkoren net zo lekker als bruin'

NBC-onderzoek: 'Consument vindt volkoren net zo lekker als bruin'

Nieuw onderzoek laat volgens het NBC zien dat consumenten volkorenbrood net zo lekker vinden als bruinbrood. Voorafgaand aan de Week van het Brood,...

Daan Hesseling over Beter Bijland-brood: 'Wisselende kwaliteit maakt bereiding lastig'

Daan Hesseling over Beter Bijland-brood: 'Wisselende kwaliteit maakt...

Meester Boulanger Daan Hesseling heeft begin 2022 samen met een lokale boer en een graanspecialist een lokaal brood ontwikkeld: Beter Bijland. 'Het...

Eerder gepubliceerd: Fred Brouns over de gezondheidseffecten van tarwe

Eerder gepubliceerd: Fred Brouns over de gezondheidseffecten van tarwe

Het college over 'Well on wheat', dat Fred Brouns in 2018 uitsprak voor Universiteit van Nederland, is destijds in uitgebreidere versie uitgeschreven...

Paa(r)s borrelbrood.
Foto: BT

Boulangerie Team bakt Paa(r)s borrelbrood van roodkorn

Het roodkorn dat het Boulangerie Team gebruikt is een rode wintertarwe. Het wordt verbouwd en gemalen door een lokale boer in Nederland. Het geeft...

Vanille Flamboyé pannenkoek van eigen tarwe is de lekkerste van Nederland

Vanille Flamboyé pannenkoek van eigen tarwe is de lekkerste van...

Vanille Flamboyé is de naam van de pannenkoek waarmee de jongste chef-kok van De Heikamp de jury op de Horecava heeft verrast. Een culinair kunstwerk...

Meelbehandelingsspecialist Mühlenchemie ontwikkelt al jaren manieren om tarwemeel geheel of gedeeltelijk te vervangen door niet-tarwemeel. Foto: Muhlenchemie

Mühlenchemie looft prijs uit voor onderzoek naar samengesteld meel

De Duitse meelbehandelingsspecialist Mühlenchemie heeft ter gelegenheid van haar honderdjarig bestaan een promotieprijs in het leven geroepen voor...

Hindoestaanse pannenkoeken van linzen en tarwe. Voedertarwe heeft een positief effect op de smaak. Foto's: Tess Janssen

Gooi naar het gebruik van voedertarwe voor menselijke consumptie -...

Kun je voedertarwe inzetten voor menselijke consumptie, voor hoogwaardige bakproducten zelfs? Met die vraag en een paar zakken Flevolandse tarwe...

Foto: archief Bakkerswereld

Warenwetbesluit Meel en brood vandaag van kracht

Het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood wordt vandaag, 1 juli 2022, officieel van kracht. Daarmee moet iedere consument aan de naam van het brood...

Commercieel directeur Max Pater vertelt hoe hij de broodprijsontwikkeling ziet.
Foto: still

Max Pater: 'Brood wordt einde jaar duurder, een verdubbeling verwacht...

Bakkerij Pater verwacht tegen het eind van 2022 een forse prijsstijging van brood, maar een verdubbeling zal het niet worden. Dat zegt commercieel...