Alles over Ovens

Complete broodlijn voor groot- en kleinbrood en 163 andere kavels die geveild worden. Foto: Troostwijk

Market Food Group verkast naar Apeldoorn, inboedel Smithuis wordt...

De productielocatie van Bakkerij Smithuis in Oldenzaal wordt verplaatst naar Apeldoorn. Vanwege de sluiting in Oldenzaal, biedt eigenaar Market Food Group industriële bakkerijmachines voor de productie van groot- en kleinbrood aan in een online-veiling bij Troostwijk Auctions.

Zijn nieuwe patisserie heeft  Nijtmans de nodige hoofdbrekens gekost, maar de ondernemer bloeit inmiddels weer helemaal op. Foto's: Fotobureau Dijkstra

Stroomtekort opgelost: Patisserie Nijtmans floreert op nieuwe locatie

Marco Nijtmans is trots op de nieuwe patisserie. Slechts enkele honderden meters verwijderd van de vorige locatie in Amersfoort draait hij een hogere omzet dan voorheen. Zijn zaak is nu gevestigd in een aanlooproute naar het centrum. Het ontbreken van voldoende stroom zorgde aanvankelijk voor hoofdbrekens.

Een dankbaar bakkerijteam in Vietnam, met inmiddels zilver-expert Jan Zweistra (6e van links). Foto: PUM

PUM zet vacuüm-oven op de kaart en neemt afscheid van 300 jaar...

PUM blikt tijdens haar sectordag op woensdag 24 april in de 'Vakschool Wageningen' niet alleen terug, maar ook vooruit. Moderne techniek wordt daarbij niet geschuwd: de organisatie heeft het Zwitserse Cetravac uitgenodigd om een vacuüm-oven te demonstreren.

Een vacuümkamer is een manier om te zorgen voor energiebeparing.

Energietransitie in de bakkerij: hoe dan? Rabo-analisten zien...

Bakkers staan voor de opgave om hun baklijnen te vergroenen. Met een overvol elektriciteitsnet duurt het nog wel even voor dat dit lukt. 'Maar dat betekent niet dat bakkers nu maar op hun handen moeten gaan zitten. Zij kunnen wel degelijk iets doen', zeggen Sebastiaan Schreijen en Jeroen Scholten.

Remy Ooink: ‘Flextarieven voor stroom zijn bij mij nu heel laag

foto Hans Prinsen

Bakker Ooink komt energiecrisis goed door, hoe deed hij dat?

Bakker Remy Ooink runt een Bakker Bart in Eibergen. Hij is de energiecrisis op een bijzondere wijze doorgekomen en wil collega-bakkers wel zijn verhaal vertellen. 'Ben blij dat die onrust nu voorbij is.'

Hogere energiekosten zijn een van de uitdagingen voor ondernemers dit jaar.

De haken en ogen aan een te snelle energietransitie

Bakker Rein Otten in Hoorn werd eerder dit jaar 'gestraft' voor verduurzaming. Naar Ottens mening wil de overheid veel te snel en kan zij dat niet waarmaken. Hij benoemt vijf redenen om als bakkerij-ondernemer niet onbesuisd te handelen.

Eigenaar Christiaan van de Vegt

Opschalen en keuzes maken: Bakkerij Verba scheidt productie van brood...

Soms loopt hij misschien iets te hard van stapel, maar Christiaan van de Vegt zorgt er wel voor dat zijn bedrijf niet stil blijft staan. Met overnames en ook nog eens de aankoop van drie nieuwe ovens zijn het uitdagende en pittige tijden voor de bakker. Hoe pakt de eigenaar van Bakkerij Verba dit aan?

Rogier Heijn bakt al acht jaar volledig elektrisch in zijn vier vestigingen. Foto's: Cor Salverius Fotografie

Boulangerie Oscar bakt volledig gasloos, maar wil verder: 'Overheid...

Boulangerie Oscar uit IJmuiden is gasloos. Vooruitziend ondernemer Rogier Heijn bakt al acht jaar volledig elektrisch in zijn vier vestigingen. 'De overheid schiet tekort in het op een juiste manier faciliteren van de energietransitie', vindt hij. 'Ik zou nog wel meer willen.'

Wim Kannegieter, directeur Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij

Column Wim Kannegieter: 'Op slot door stikstof- en CO2-reductie'

Nederland zit op slot. Door de overproductie van stikstof en CO2. Veeteelt, industrie en verkeer zijn de belangrijkste uitstoters van stikstof. Iedereen zal, of hij dat nu wil of niet, daar zijn steentje aan bij moeten dragen.

Weit Hamersma profileert zich als ‘De duurzaam producerende bakker.
Foto: Van Vliet Fotografie

Weit Hamersma blijft vooruitlopen in energiebesparing, coöperatie is...

Bakker Weit Hamersma uit het Groningse Grootegast is zijn tijd ver vooruit als het gaat om energietransitie. Al eind 2009 plaatste de bakker een warmteterugwininstallatie op het dak van zijn bakkerij. De restwarmte van de ovens wordt sindsdien ook gebruikt voor energievoorziening in zijn woning. De innovatieve en duurzame bakker richt nu met collega-ondernemers een energiecoöperatie op.