Brood is een belangrijke bron van eiwitten. Toch liggen er ook steeds meer 'met eiwit verrijkte broden' in de schappen. Biedt dit kansen? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) en Bakkerij 't Stoepje delen hun visie en ervaringen.
Brood is een belangrijke bron van eiwitten. Toch liggen er ook steeds meer 'met eiwit verrijkte broden' in de schappen. Biedt dit kansen? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) en Bakkerij 't Stoepje delen hun visie en ervaringen.
De eiwittransitie richt zich onder meer op de overgang naar meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. Brood is een waardevolle plantaardige eiwitbron, die in deze transitie vaak over het hoofd wordt gezien. Dit biedt voor bakkers kansen om hierop in te spelen en het belang van brood te benadrukken. Dat kan op verschillende manieren.
Twintig partijen uit de graan-, meel- en broodketen werken samen in de publiek private samenwerking (PPS) Nederlandse Baktarwe 'Gaan voor lokaal graan'. Onderzocht wordt hoe Nederlandse tarwe een betere en constante bakkwaliteit kan krijgen. Momenteel vinden bij het Nederlands Bakkerij Centrum de eerste bakproeven plaats.
Granen, zaden en peulvruchten. Zo heette het productschap vroeger. Toen Nederland nog productschappen kende. Die naam is zo gek nog niet. Je zou het in de dagelijkse drukte bijna vergeten, maar een groot deel van wat de bakkerij aan producten voortbrengt, is geënt op deze 'heilige drie-eenheid'.
Vanuit de eiwittransitie en de Nationale Eiwit Strategie groeit de vraag naar plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten. Wat betekent dit voor jou als bakker? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) adviseert om vooral in te zetten op bewustwording.
Lokale peulvruchten zijn duurzaam en bieden gezondheidsvoordelen. Ze blijken heel geschikt te zijn voor toepassing in glutenvrije broden, plantaardige banketbakkersroom en plantaardige sandwiches. Dat biedt kansen voor vernieuwende bakkerijproducten, zo laat onderzoek zien.
Het aandeel Nederlandse baktarwe in onder andere brood kan de komende jaren groeien. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Onderzoeker Twan America ziet kansen.
De meeste Nederlanders zijn voorstander van de transitie naar een meer plantaardig voedingspatroon. De gemiddeld gewenste eiwitverhouding onder 9.000 respondenten blijkt 56,5% plantaardig en 43,5% dierlijk te zijn. Daarmee is in drie jaar tijd de behoefteverhouding plantaardig-dierlijk omgekeerd.
De scale-up Seaweed Food Solutions maakt zeewier-blends voor verschillende doeleinden in de voedingsindustrie. De blends kunnen volgens het bedrijf gebruikt worden in zowel zoete als hartige producten. Het bedrijf krijgt op verschillende vlakken hulp van Royal Smilde. VMT/Bakkerswereld sprak met commercieel manager Ivar de Bruin en medeoprichter Foppe Wiersma.
De Crompouce, vegan gebak, de eiwittransitie, suiker- en zoutverlaging en voedselveiligheidsissues. De bakkerijsector is de laatste maanden van 2023 veel in het nieuws geweest, positief en negatief. Bakkerswereld/VMT sprak over deze en meer onderwerpen met Wim Kannegieter, NVB-directeur, en Edith van Peij, kennisspecialist voeding en levensmiddelenwetgeving bij NBC Foodbase en werkzaam voor NVB. Welke kansen liggen er?