Alles over Fred Brouns

Triticum aestivum-tarwe. Foto: Shutterstock

Well on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?

Tarwe is veruit het meest geconsumeerde graan in westerse landen. Ongeveer 95 procent van de tarweproductie in de wereld bestaat uit het 'moderne'...

Foto: Shutterstock

Tarwe-allergie en glutengevoeligheid: wat is dat nou precies?

Wat doet de consumptie van brood, tarwe en gluten met de gezondheid van de mens? Zijn (buik)klachten die consumenten zeggen te ervaren, zeker wanneer...

Foto: archief Bakkerswereld/Van de Kletersteeg

Tarwe, brood, gluten en gezondheid: waar staan we anno 2024? Deel 1

Wat doet de consumptie van brood, tarwe en gluten met de gezondheid van de mens? Zijn (buik)klachten die consumenten zeggen te ervaren, zeker wanneer...

Onderzoek wijst uit: glutenvrij dieet niet aan te bevelen bij endometriose

Onderzoek wijst uit: glutenvrij dieet niet aan te bevelen bij...

Wetenschappers van Maastricht UMC hebben geen positieve effecten gevonden van een glutenvrij dieet bij mensen met endometriose. Mogelijk heeft een...

Eerder gepubliceerd: Fred Brouns over de gezondheidseffecten van tarwe

Eerder gepubliceerd: Fred Brouns over de gezondheidseffecten van tarwe

Het college over 'Well on wheat', dat Fred Brouns in 2018 uitsprak voor Universiteit van Nederland, is destijds in uitgebreidere versie uitgeschreven...

Brood gemaakt van tritordeum, een kruising tussen harde tarwe (triticum durum) en wilde gerst (hordeum chilense) die een lager glutengehalte kent.

 Foto: Commandeursmolen

Sustainable Foods Summit brengt tritordeum onder de aandacht

De elfde editie van de Europese Sustainable Foods Summit op 13 en 14 juni in Amsterdam, heeft uitgebreid aandacht besteed aan tritodeum. Het...

Shop till you drop... bij de bakker

Shop till you drop... bij de bakker

De roep in de samenleving om transparantie vanaf de bodem wordt luider. Veel consumenten willen steeds nauwkeuriger weten wat ze eten: bij voorkeur...

' Volkorenbrood is gezonder dan witbrood'

' Volkorenbrood is gezonder dan witbrood'

Volkorenbrood is gezonder dan witbrood en scoort zelfs beter dan groenten en fruit. Dat zegt emeritus professor Fred Brouns van Maastricht University...

Wetenschappelijke wereld roept op meer volkoren te eten

Wetenschappelijke wereld roept op meer volkoren te eten

De wetenschappelijke bewijzen dat volkorengranen een positief effect hebben op onze gezondheid stapelen zich op. Een groep van 29...

Bij een verwenmoment blijkt een gezonde keuze minder belangrijk te zijn.

Darmflora bepaalt of wit of volkoren gezonder is

De een heeft baat bij witbrood, de ander bij volkoren. Dat hangt af van de darmflora van de consument, concluderen onderzoekers van het...