Alles over Arbeidsmarkt

Foto: archief Bakkerswereld

Personeelstekort vraagt om inventiviteit: bakkers zetten alle zeilen...

Het personeelstekort in de ambachtelijke bakkerijsector begint voor sommige ondernemers nijpend te worden. Eind oktober deed Colinda ten Have uit Nijkerk haar verhaal aan Omroep Gelderland uit de doeken. Een maand eerder vertelde Yvonne Delorme van Het Zaanse Bakkertje geen bakker te kunnen vinden. Het zijn slechts twee voorbeelden. Er wordt op allerlei manieren naar oplossingen gezocht.

Futuremakers in Leeuwarden levert interessante matches op.

Futuremakers: 'laat zien wat je nieuwe werknemers te bieden hebt'

Tijdens Futuremakers in Leeuwarden presenteerden vertegenwoordigers van 26 bedrijven uit de bakkerij- en zoetwarenbranche zich aan werkzoekenden. Er werden veel goede gesprekken gevoerd, waarvan een aantal een vervolg krijgt. Het grote pijnpunt werd al snel duidelijk: veel mensen weten niet welke functies er allemaal zijn. Dat maakt het zo belangrijk voor bedrijven om naar buiten te treden.

De nieuwste techniek gaat uit van het mechanisch in stukken snijden van deeg, die daarna machinaal worden opgemaakt. Foto: Rademaker

Einde bollenkast in zicht? Honderd jaar bakkerijmechanisatie op een...

Honderd jaar broodbereiding. Bakkerijtechnoloog Piet Sluimer neemt die eeuw onder de loep als het gaat om het bakken van busbrood in zowel de ambachtelijke als industriële bakkerij. Wat is er veranderd en welke kant gaan we op?

Je moet tijdig kunnen bijsturen als dat nodig is. Foto: Shutterstock

Buitelaar en Van Egmond: 'Bijsturen zonder stuur? Voorkom ongelukken!'

Als je in een auto stapt ga je ervanuit dat het stuur goed werkt. Anders krijg je de grootste ongelukken. Voor een bedrijf geldt eenzelfde principe. Ook daar heb je een stuur nodig om tijdig te kunnen bijsturen als het dreigt fout te gaan, en om het bedrijf niet uit de spreekwoordelijke bocht te laten vliegen.

Ambulance verpleegkundige Arno Visser heeft een bakkerij overgenomen. Foto: Roel Dijkstra Fotografie

Ambulanceverpleegkundige Arno Visser neemt bakkerij over: 'Ontbreken...

Toen Arno Visser uit Dordrecht hoorde dat de lokale bakkerij zijn deuren zou sluiten, kon hij dat niet aanzien. Een bijzondere carrièreswitch was het gevolg. Inmiddels runt hij naast zijn werk als ambulanceverpleegkundige een bakkerij. In dit artikel vertelt hij hoe hij dat heeft aangepakt en welke toekomstkansen hij ziet.

Erik van Rodijnen in zijn bakkerij in de oudste winkelstraat van Nijmegen.
Foto's: Bart Nijs

Erik van Rodijnen (29) bakt brood zonder toevoegingen en alleen...

Carrièreswitcher Erik van Rodijnen zet in Nijmegen een mooie traditie voort. De 29-jarige bakker heeft in februari de bakkerij van Arend Heijting overgenomen. In de Lange Hezelstraat bakt de vroegere kok desembroden. Het is de enige bakkerij nog in de oudste winkelstraat van Nederland. Om de jonge garde aan zich te binden, bakt hij puur en gaat hij podcasts maken met broodkenners.

Wim Kannegieter, directeur Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij

Column Wim Kannegieter: 'Aantrekkelijke sector start bij de eigen...

De problematiek van de arbeidsmarkt hakt er steeds steviger in. Er zijn vacatures te over. En niet alleen in de bakkerijsector. Alle sectoren van het bedrijfsleven, overheid en de zorg hebben grote behoefte aan instroom van personeel. Niet alleen is er behoefte aan jonge mensen, ook zij-instromers zijn van harte welkom in de bakkerij.

Foto: Shutterstock

Maak je bedrijf toekomstbestendig door leercultuur aan te moedigen

Om als bakker een goede werkplek te bieden in een krappe arbeidsmarkt, personeel te behouden én bij te blijven in de ontwikkelingen, is het belangrijk om zo nu en dan te kijken waar je staat. Bijvoorbeeld als het om leren en ontwikkelen gaat. De SLIM-subsidie kan mkb-ondernemers helpen leren en ontwikkelen vanzelfsprekend te maken. Vanaf vandaag is het weer mogelijk om een aanvraag voor SLIM-subsidie in te dienen.

Het manifest moet de sector weer schwung geven. Foto’s: Oscar van der Wijk

Manifest Bakkerijketen moet imago op arbeidsmarkt versterken

De totale sector schaart zich achter een manifest om het imago van de gehele bakkerijketen op allereerst de arbeidsmarkt te versterken. Het manifest is 11 februari ondertekend door een eerste vertegenwoordiging van de keten, voornamelijk branchepartijen mét leden.

Foto: Milos Muller/Shutterstock

Bedrijven 15 oktober om tafel voor Tour de BSC

Het zij-instromerstraject dat werkzoekenden moet matchen met een partner van Bakery Sweets Center, gaat 15 oktober van start. Op die dag komen bedrijven bijeen om het profiel van de ideale werknemer in te vullen. Vervolgens gaat Alex Tabak van Regionaal Werkbedrijf Fryslân Werkt! op zoek naar tien geschikte kandidaten. Het streven: alle tien werkzoekenden een plek geven binnen de bedrijven die deelnemen aan deze 'Tour de BSC'.