nieuws

Nationaal Schoolontbijt: Concertgebouworkest geeft eettempo aan

Nieuws

Nationaal Schoolontbijt: Concertgebouworkest geeft eettempo aan
Paavo Järvi heeft zijn baton voor één keer aan scholiere Elena afgegeven om het Concertgebouworkest te leiden. Foto: JoniIsraeli.com

De 17e editie van het Nationaal Schoolontbijt, waarbij een half miljoen kinderen gezond en gezellig gaan ontbijten op 2.750 basisscholen en in 250 stadhuizen met hun burgemeester, is vanochtend van start gegaan. De aftrap was in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

Dirigent Paavo Järvi, zangeres Willeke Alberti en het voltallige Concertgebouworkest aten een boterhammetje mee met 24 basisschoolleerlingen.

De Glimlach van een kind

Willeke Alberti verwelkomde groep 8 van de Amsterdamse basisschool De Rivieren met haar bekende lied De Glimlach Van Een Kind. Radio 4-presentatrice Maartje Stokkers liet de scholieren vervolgens kennismaken met zeven orkestleden en hun instrumenten.

(tekst loopt door onder de foto)

Zangeres Willeke Alberti ontving de schoolkinderen en zong een van haar bekendste liedjes. Foto: JoniIsraeli.com

Verschil in rustig en gehaast ontbijten

Järvi gaf zijn baton voor één keer aan een kind af om het wereldberoemde Concertgebouworkest te leiden. De 11-jarige Elena mocht samen met de dirigent het wereldberoemde orkest het startsein voor het ontbijt te geven.

Onder zijn leiding heeft het orkest de kinderen daarna met snelle en langzame stukken het verschil laten voelen tussen haastig en lekker rustig ontbijten. Het thema van deze editie van het Nationaal Schoolontbijt is namelijk: Neem de tijd voor je ontbijt! Het waren snelle en langzame stukken uit de Vierde symfonie van Brahms (zie hier de video).

Scholen en gemeentehuizen

De ontbijttafels zijn gedekt in scholen en gemeentehuizen. Door het Nationaal Schoolontbijt moeten leerlingen en ouders zich bewust worden van het belang van een gezond ontbijt. Uit onderzoek blijkt dat dat werkt: ging in 2008 nog 20 procent van de scholieren met een lege maag naar school, vorig jaar had al 95 procent van de leerlingen ontbijt op voor de bel ging.

Gevarieerd pakket

Het ontbijt bestaat uit een gezond en gevarieerd pakket dat is samengesteld volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Hagelslag zit er tegenwoordig niet meer bij, wat zelfs tot Kamervragen heeft geleid. Die werden eerst gesteld toen de scholieren nog wel chocola op hun brood konden strooien, en vervolgens toen hagelslag uit het pakket verdween.

Dinsdag ontbijt op het Binnenhof

Dinsdag volgt nog een ontbijt op het Binnenhof. Daar eten scholieren dan de eerste maaltijd van de dag met zo’n 25 Kamerleden en staatssecretaris Paul Blokhuis  van Volksgezondheid.

Ontbijten in het Concertgebouw, dat gebeurt natuurlijk niet zo vaak.

Reageer op dit artikel