nieuws

Geen deeg maar damstukken bij bakker Siesling

Nieuws

Bakker Bernard Siesling, ambassadeur van het Fries dammen in Franeker, tovert zijn bakkerswinkel deels om tot denksportarena.

Geen deeg maar damstukken bij bakker Siesling
Bakker Bernard Siesling is ambassadeur van het Fries dammen te Franeker.

Dat melden Franeker Courant en Tresoar (Het Fries Historisch en Letterkundig Centrum). Foeke Tiemensma uit Franeker is uitdager en speelt in de bakkerij tegen Hans Jansen uit Amsterdam, meervoudig Nederlands kampioen internationaal dammen. Fries Dammen is de oorspronkelijke variant van de damsport op een bord met 100 velden en er is de mogelijkheid niet alleen diagonaal maar ook recht (horizontaal) te slaan.

Zet

Elke dag (behalve ’s zondags) rond vijf uur zal er een zet worden uitgevoerd bij Ambachtsbakker Siesling. Afgelopen maandag is de strijd begonnen. De zet wordt ook doorgegeven aan de media. De partij is te volgen op Tresoar (Het Fries Historisch en Letterkundig Centrum). Daar wordt ook iedere donderdag om vijf uur het verloop van de partij tot dan toe kort besproken.

November 1958

Het initiatief komt niet uit de lucht vallen. In november 1958 daagde de Franeker bakker Sake Riemersma namelijk de Nederlandse schrijver Godfried Bomans al uit voor een partij schaak. Bomans had geschreven: ‘Bakkers zijn altijd slechte schakers.’ Riemersma pikte dat niet. Er kwam een schaakbord in de winkel, en iedere dag werd er over en weer een zet doorgebeld. In maart 1959 moest Riemersma opgeven.

Klik hier om de dampartij in de bakkerij te volgen

Bron: Franeker Courant/Tresoar

Lees ook: Ambachtsbakker Wim Blom bakt uitsluitend met Nederlandse tarwe

 

 

Reageer op dit artikel