nieuws

BoulangerieTeam presenteert zich voor WK Parijs

Nieuws

BoulangerieTeam presenteert zich voor WK Parijs

Het BoulangerieTeam heeft zichzelf deze week aan de pers gepresenteerd voor zijn deelname aan het WK Boulangerie op de Europain in Parijs. Het team neemt het daar tussen 11 en 14 januari 2020 op tegen een twaalftal internationale teams. De spanning stijgt met de dag.

Het BoulangerieTeam heeft zich in mei 2019 in Parijs geplaatst voor het WK Boulangerie in Parijs. De deelnemers aan deze wedstrijd, Mark Plaating, Gerard Vreugdenhil en Roel Tegels, trainen ieder vrij moment om zich te kunnen meten met collega’s uit andere werelddelen. Mark Plaating richt zich op brood (de baguette is voor de Fransen een vast een heel belangrijk onderdeel), Gerard Vreugdenhil buigt zich over de viennoiserie, Roel Tegels maakt het sierstuk. Het thema is ook ditmaal muziek. Het team wordt gecoacht door Hans Som.

Aziaten beproefde concurrent

Baguettes zoals de Fransen ze in elk geval op wedstrijdniveau graag zien.

Vooral de Aziaten zijn een beproefde concurrent. Zij worden vaak volledig vrijgespeeld van werk en kunnen iedere dag met verfijning bezig zijn, legt Roel Tegels uit. Maar daardoor laten de Nederlandse mannen zich niet ontmoedigen. ‘Het kan’, zegt Tegels die tijdens het WK moet voldoen aan een sierstuk in de afmetingen 1.6m hoog en 1.1m breed. ‘Het is altijd spannend als we het in elkaar zetten, of het blijft staan, hoe de omstandigheden zijn.’

Wat vooral opvalt is dat de Aziaten heel verfijnd, driedimensonaal sierwerk kunnen maken, dat heel solide staat in de basis, aldus Tegels. De Nederlandse boulangers benutten ieder moment om te bestuderen hoe dat mogelijk is, zodat ze zich die techniek nog beter kunnen toe-eigenen.

BT van belang voor imago

Tijdens de presentatie bij het Bakery Institute (BI) in Zaandam waren ook BT-voorzitter Johan Van Maanen en secretaris Martijn Verkerk aanwezig. Van Maanen benadrukt het belang van het BoulangerieTeam voor het imago van de Nederlandse bakkerij.

‘Het BT vertegenwoordigt de sector, zodat het ambacht hoogtij kan vieren. Brood is de ziel van de beschaving, dat zie je overal terug. Het sociale aspect van brood is ook heel belangrijk. Het is een mooi en heerlijk product dat met zo min mogelijk ingrediënten gemaakt kan worden, waarbij de tijd die het deeg krijgt om te rijpen zorgt voor de smaak. We zien mooie start-ups met brood; brood is hartstikke hip.’

Internationaal op de kaart

In Parijs, maar ook op anders nationale en internationale beurzen, komen vooruitstrevende bakkers samen, die breed georiënteerd zijn en met een open blik naar de ontwikkelingen op de markt kijken. ‘Deelname aan wedstrijden betekent ook dat Nederland zichzelf internationaal op de kaart zet’, aldus Van Maanen.

Tijdens de presentatie aan de pers in Zaandam legden de BT-bakkers uit welke voorbereidingen en werkzaamheden nodig zijn voor deelname aan internationale topwedstrijden. Daar zit menig vrij uurtje in om de maten, kleuren, gezondheidsaspecten en originaliteit te verwerken in de verschillende producten en opdrachten.

Om een indruk te krijgen wat het betekent om perfecte producten te maken, maakten de journalisten een zesvlecht, onder toezien van BT-teamlid Mark Plaating. Ook Europain-directeur Marie-Odile Fondeur  en de adviseurs van de handelsdivisie van de Franse ambassade deden hieraan mee.

Europain-directeur Fondeur (r) maakt onder toezien van BT-teamlid Mark Plaating een vlechtbrood. Links twee adviseurs van de handelsdivisie van de Franse ambassade. Foto: Business France

Loting bepaalt volgorde

Volgende week, op 15 november, vindt de loting plaats voor de volgorde van opkomst in Parijs in 2020. De Nederlanders hopen een van de laatste dagen aan te kunnen treden: ‘Dan kunnen we bij de andere teams zien hoe de ovens bakken, hoe de omstandigheden in de wedstrijdboxen zijn, dat is altijd gunstiger’, vertelt Tegels. ‘Het loopt altijd anders dan je denkt’, vult Plaating aan. Hij spreekt uit ervaring. Voor de wedstrijd in Parijs heeft elk team 2 uur voorbereidingstijd en 8 uur wedstrijdtijd om alle opdrachten neer te zetten, inclusief sierstuk dat van de grond af aan moet worden opgebouwd. ‘De spanning neemt met de dag toe’, laten de bakkers weten.

Op het WK kunnen de BT-leden zich bovendien individueel plaatsen in hun eigen klasse, voor de Masters. Tegels: ‘Dat is het hoogsthaalbare. Peter Bienefelt weet hoe dat is, hoe spannend dat is. Hij is Wereldkampioen Broodbakken geworden.  We gaan allemaal voor het hoogst haalbare.’

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel