nieuws

Zuivel centraal op najaarsbijeenkomst Genootschap

Nieuws

Zuivel centraal op najaarsbijeenkomst Genootschap
De leden van het Genootschap voor de Bakkerij brachten een bezoek aan de melkveehouderij van Peter Gille. Hier spraken ze over zuivel. Foto: Linda van 't Land

Zo’n dertig bakkers en belangstellenden verzamelden zich dinsdagmiddag 8 oktober op melkveehouderij Het Lansingerland in Bergschenhoek voor de najaarsbijeenkomst van het Genootschap voor de Bakkerij. Op de agenda van het Genootschap staat dit jaar het overkoepelende thema ‘Grip op grondstoffen’. Daarom was deze middag, na graan en suiker, de productgroep zuivel aan de beurt.

‘Zuivel is gezond’, durft een van de sprekers wel te stellen. Stephan Peters, auteur van het boek ‘Gezond eten met gezond verstand’ en Manager Nutrition & Food bij de Nederlandse Zuivelorganisatie, toont aan dat zuivel veel calcium bevat, boordevol vitamines B2 en B12 zit en ook eiwitten biedt, die goed zijn voor de groei.

Hij benadrukt dat consumenten die een veganistisch eetpatroon nastreven en daarmee alle dierlijke producten links laten liggen serieuze gezondheidsrisico’s kunnen lopen door een gebrek aan voedingsstoffen. Ook laat hij wetenschappelijk onderzoek de revue passeren, op basis waarvan de Gezondheidsraad heeft geconcludeerd dat zuivel het risico op darmkanker en op diabetes type 2 verkleint.

‘Wie 400 gram zuivelproducten per dag consumeert, verkleint de kans op darmkanker met 15 procent. Wanneer de yoghurtconsumptie van minder dan 10 gram per dag wordt verhoogd naar meer dan 60 gram per dag, verkleint dat het risico op diabetes type 2 met 10 procent.’

Bakkerijbranche zoekt alternatieven

Toch wordt, ook binnen de bakkerijbranche, gezocht naar alternatieven voor zuivel. Nynke Hopsman, Manager New Product Development bij Royal Smilde, vertelt hoe ze namens haar werkgever op zoek is naar alternatieven voor veelgebruikte, dierlijke grondstoffen in de bakkerij zoals roomboter, kaas en kaasgrondstoffen en dierlijke eiwitten. Alternatieven zijn er, bijvoorbeeld in de vorm van margarine of in de vorm van aardappel- of erwteneiwit. Uiteraard bieden die, ieder op hun eigen terrein, uitdagingen op het gebied van smaak of technologie.

Het is zeker mogelijk om met alternatieve grondstoffen zoals kokosvet of aardappeleiwit een smakelijk ijsje te maken

Ook Jacques Vos, manager van het IJscentrum, kent alternatieven voor dierlijke ingrediënten in ijs zoals melk en room. ‘Het is zeker mogelijk om met alternatieve grondstoffen zoals kokosvet of aardappeleiwit een smakelijk ijsje te maken. Je moet het alleen niet vergelijken met het origineel op basis van melk of room.’

Melkveehouderij

Kijkje in de boerderijwinkel van melkveehouder Peter Gille. Foto: Linda van 't Land

Kijkje in de boerderijwinkel van melkveehouder Peter Gille. Foto: Linda van ’t Land

Gastheer en melkveehouder Peter Gille neemt tijdens de middag geen blad voor de mond en sluit de middag af met een rondleiding over zijn bedrijf. Op boerderij Het Lansingerland wonen niet alleen honderd koeien; er is ook een kinderopvang, een grote boerderijwinkel, horeca, een camping en een doolhof in de maïsvelden. De één miljoen liter melk die hij jaarlijks van zijn koeien kan verkopen, zorgen voor 17 procent van de omzet. Zestig procent komt uit de kinderopvang. Grote plannen heeft hij voor de toekomst. ‘Wij werken toe naar een zorglandgoed.’

De aanwezige leden van het Genootschap en hun gasten hangen aan zijn lippen en volgen hem geïnteresseerd door de stallen. Om tenslotte de middag te besluiten met een smakelijk stamppottenbuffet. Het buitenleven maakt hongerig.

Lees een uitgebreid verslag van deze bijeenkomst in Bakkerswereld nummer 10.

 

Foto's

Reageer op dit artikel