nieuws

Zorgbakkerij Almere breidt uit na 1-jarig bestaan

Nieuws

Zorgbakkerij Almere breidt uit na 1-jarig bestaan
Foto's: Janneke Heijstek

Een jaar geleden startte ondernemer Mettin Bildirici van Bakkerij Schep in Almere Centrum met Stichting Zorgbakkerij Almere. Inmiddels kan er worden teruggekeken op een succesvol eerste jaar en zijn er plannen voor een nieuw te bouwen, grotere locatie.

In Bakkerij Schep in Almere Centrum vinden jongeren met een verstandelijke beperking en/of autisme een leuke en leerzame dagbesteding. Als vader van een zoon die tot die doelgroep behoort weet ondernemer Mettin Bildirici als geen ander hoe waardevol zo’n plek is.

Zorgbakkerij

Om niet alleen zijn eigen zoon, maar ook andere jongeren te helpen volgde Bildirici een opleiding tot Autisme-coach aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Hier leerde hij dat kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking behoefte hebben aan een omgeving waarin ze zorg krijgen en tegelijkertijd nieuwe dingen leren.
Hij ontdekte ook dat het aanbod niet voldoende was en besloot zijn eigen vakgebied in te zetten. In Oktober 2018 ging de Zorgbakkerij open aan de Markerkant. In de Zorgbakkerij wordt dagbesteding geboden aan een groep van maximaal 8 deelnemers per dag. De deelnemers krijgen ondersteuning van een bakker en een begeleider met een zorgachtergrond specifiek gericht op de doelgroep. Samen maken zij de producten die worden verkocht in de winkel in Almere Centrum.

Nieuwe locatie

In de Zorgbakkerij wordt 4 dagen per week gewerkt. Er zijn inmiddels concrete plannen voor nieuwbouw in Oosterwold. De overeenkomst is al getekend, het plan is om in april 2020 met de bouw te starten. Op de nieuwe locatie wil Mettin de dagbesteding uitbreiden naar 20 tot 30 deelnemers per dag. Ook het aanbod aan werkzaamheden wordt vergroot.

Straks plek voor een winkel

Naast een bakkerij is er straks plek voor een winkel en een werkplaats waar jongeren met een wat hoger IQ in een leeromgeving arbeidsmatige dagbesteding krijgen. Er komt ook een grote tuin waar producten kunnen worden verbouwd. Waar de medewerkers in de dagbesteding nu nog voornamelijk producten bakken en ijs maken voor de winkel van Bakkerij Schep in Almere Centrum, kunnen straks dus ook andere activiteiten worden aangeboden bijv. in de tuin.
Wat voor Mettin ook belangrijk is, is dat de Zorgbakkerij voornemens is om Zorg in Natura aan te besteden bij het zorgkantoor. Nu hebben de deelnemers een persoonsgebonden budget nodig, wanneer zorg in natura geboden kan worden krijgt de Zorgbakkerij rechtstreeks vanuit het zorgkantoor vergoeding voor de dagbesteding.

‘De beste zorg en begeleiding’

Mettin: ‘Ik ben trots op wat we in zo’n korte periode hebben neergezet. Wat is ontstaan uit mijn wens mijn eigen zoon de beste zorg en begeleiding te kunnen bieden, is uitgegroeid tot een veel groter, en succesvol verhaal. Ik hoop dat straks ook meer ondernemers uit Almere Centrum en daarbuiten kunnen bijdragen aan dit succes door onze producten af te nemen’.

Reageer op dit artikel