nieuws

Thijs Koolen bakt in 2019 de lekkerste vlaaien

Nieuws

Thijs Koolen bakt in 2019 de lekkerste vlaaien
Echte Bakker Thijs Koolen bakt dit jaar de lekkerste vlaaien. Foto's: Bakeplus

Thijs Koolen, de Echte Bakker uit Ell, is de grote winnaar van de jaarlijkse Limburgse vlaaikeuring. De keuring is een prestigieuze wedstrijd tussen alle ambachtelijke bakkers van Limburg. Inzet waren dit jaar de appelvlaai en de kruimel-puddingvlaai.

De Limburgse vlaaikeuring is onderdeel van de jaarlijks terugkerende ‘Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker.’ Een week lang staat de ambachtelijke bakker centraal. Deelnemende bakkers zenden twee, vooraf bepaalde wedstrijdvlaaien in, die vervolgens beoordeeld worden door een vakjury. De wedstrijdvlaaien voor 2019 waren de appelvlaai en de kruimel-puddingvlaai. De bakker die gemiddeld de beste beoordeling krijgt, mag zich een jaar lang ‘Lekkerste vlaaibakker’ noemen.

Dun van leer en dik van smeer

De jury beoordeelde de vlaaien van Thijs Koolen unaniem als de beste. Belangrijke beoordelingscriteria zijn onder andere: bakaard, bodem, vulling, aroma, smaak en de algemene indruk. Koolen scoorde op alle criteria uitstekend en mag zich daarom met recht de Lekkerste vlaaibakker noemen.

‘Een goede vlaai is dun van leer en dik van smeer. De vlaaien van Thijs Koolen waren uitmuntend gebakken’ zo vatte juryvoorzitter René Vries de beoordeling van de winnende vlaaien samen.

Overige Keuringen

Dennis Verlinden, bakkerij DikkeMik uit Meijel.

Behalve de traditionele vlaaikeuring werden dit jaar ook desembrood en luxevlaai gekeurd. Leerlingen niveau 1 konden meedoen in de wedstrijd om de lekkerste kersenvlaai. Jessica Lejeune Santos van het Vista-college, ging hier met de eer aan de haal.

De leerlingen van niveau 2 en 3 gaan over een paar weken met elkaar de strijd aan tijdens een bake-off wedstrijd.

De winnaars

Lekkerste vlaaibakker 2019

  1. Echte Bakker Thijs Koolen, Ell
  2. Echte Bakker Snijders, Stramproy
  3. De Bakkertjes, Sint Anthonis      

Luxe vlaai

Dikke Mik, Meijel

Hans Hendrix van het  Arcener Bakhuys bakt het lekkerste desembrood.

Desembrood

Arcener Bakhuys, Arcen

Leerlingen niveau 1

  1. Jessica Lejeune Santos, Vista-college
  2. Mascha Elbers, Gilde opleidingen
  3. Lilli van Hooijdonk, Gilde opleidingen
Reageer op dit artikel