nieuws

Thema World Chocolate Masters 20/21 bekend: belichaam optimisme

Nieuws

De organisatie van de prestigieuze World Chocolate Masters maakt het thema voor seizoen 2020/2021 bekend: #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE. Chocolatiers, patissiers en koks worden uitgedaagd het ‘chocoladegeluk van morgen’ opnieuw vorm te geven.

Thema World Chocolate Masters 20/21 bekend: belichaam optimisme
Zwitserse chocolademeester Elias Läderach won de prestigieuze titel van World Chocolate Master 2018. Foto: WCM

World Chocolate Masters (WCM) daagt potentiële deelnemers aan de wereldwijd befaamde wedstrijd uit om het ‘chocoladegeluk van morgen’ te heroverwegen, opnieuw uit te vinden en een opnieuw vorm te geven.

‘Wat morgen zal smaken en met alle andere zintuigen kan worden ervaren, is de uitdaging voor opkomende en getalenteerde professionals in de patisserie-, chocolaterie- en horecasector. ‘Wie kan een jury van professionals overtuigen?’

Einde tijdperk of nieuw begin?

Volgens sommigen is 2020/2021 namelijk het einde van een tijdperk, terwijl volgens anderen het een begin van een mooie nieuwe toekomst is. Die dualiteit inspireerde de organisatie voor het  thema #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE…

Inschrijving geopend

De inschrijving voor dit driejaarlijkse wereldkampioenschap is geopend. Afhankelijk per land en regio, vinden de voorselecties plaats tussen maart 2020 en januari 2021, in 20 deelnemende landen, op de vijf continenten Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Afrika en Azië.

(tekst loopt door onder de video)

Formule 1 voor chocoladetalent

De World Chocolate Masters is de enige competitie ter wereld die zich toelegt op het creatieve talent van professionals in de gastronomie, patisserie en chocolaterie. De 20/21 competitie wordt de achtste editie op rij na de start in 2005.

‘In haar kernmissie en DNA gaat deze competitie altijd over het verleggen van de grenzen en het transformeren van het beroep’, legt Ramon Morato (Creative Director bij Cacao Barry) uit. ‘Dit lijkt op de Formule 1-competitie in de wereld van chocolade en patisserie. De geavanceerde innovaties die hier door de chefs worden onthuld en getoond, zijn altijd een inspiratie geweest voor chefs over de hele wereld. Wat je in de competitie ziet, staat over 3 tot 5 jaar aan de loketten van de beste banketbakkers en chocoladewinkels.

Contact met wetenschap, technologie en design

Voor deze editie wil Cacao Barry deelnemers stimuleren om contact op te nemen met wetenschap, technologie en design, om op die manier met andere ogen naar chocolaterie en patisserie te kijken. Morato: ‘We vragen hen te heroverwegen wat ze kennen. Genieten is niet voldoende. Design, duurzaamheid, toepasbaarheid en ondernemerschap zullen deel uitmaken van de speurtocht van de chefs voor het chocoladegeluk van morgen. We willen hen stimuleren om bruggen te slaan.’

De organisatie heeft een missie, zo blijkt. Morato: ‘Omdat al onze systemen – politiek, sociaal, financieel en wetgevend – onder druk staan, hebben veel mensen in onze gemeenschappen het gevoel dat we de weg kwijt zijn. Volgens sommigen is dit het einde van een tijdperk. Tegelijkertijd staat er een nieuwe generatie op die overtuigd is van de toekomst en wil wereld radicaal veranderen in een betere plek voor iedereen. Wetenschap, technologie, creativiteit en ondernemerschap zijn hun instrumenten om verandering mogelijk te maken.’

Belichaming van optimisme

Omdat chocolade de belichaming is van optimisme en het vieren van het leven, hecht WCM aan dit nieuwe optimisme. Daarom gaat het thema niet over de verre toekomst, maar over morgen. En hoe aankomende chefs in banketbakkerijen, chocolaterieën of in de horeca de geneugten van morgen opnieuw zullen uitvinden – niet alleen in de smaaktonen die ze gebruiken, maar ook in texturen en in recepturen die de gezonde voordelen van cacao vieren.

Niet in de laatste plaats worden deelnemers aangespoord om de formaten en vormgeving van gebak, een snack of een bonbon te heroverwegen. Morato: ‘Omdat de beeldtaal van een ontwerp de eerste trigger is waardoor we stoppen om naar iets kijken en het verhaal begrijpen.’

Reageer op dit artikel