nieuws

Dutch Food Week zorgt voor betere waardering voedselketen

Nieuws

Dutch Food Week zorgt voor betere waardering voedselketen

‘Wat eten we?’ Die vraag stond tijdens Dutch Food Week 2019 centraal op ruim 1000 locaties door heel Nederland. De voedselweek wordt vandaag afgesloten.

Wat we eten is een wezenlijke vraag in een tijd waarin de voedselsector voor vernieuwing en verandering staat. Dutch Food Week brengt het publiek dichterbij de hele voedselketen, van boer tot bakker tot ‘bolletje’ (de winkelvloer).
Op die manier kan iedereen zien hoe voedselproducenten en verwerkers werken aan de ontwikkeling, productie en distributie van het dagelijkse voedsel.

Voorzitter Dutch Food Week Aalt Dijkhuizen: ‘Het doel is om bij te dragen aan een betere waardering van de hele voedselketen, van boer tot winkelvloer.’

Van boerenprotest naar trots op voedselsector

Tijdens Dutch Food Week was er door het hele land aandacht voor wat we eten, waar ons voedsel vandaan komt en wie het maakt. Dat viel precies samen met de protesten waarbij boeren de straat op gingen om meer positieve aandacht te vragen voor hun werk.

Aalt Dijkhuizen: ‘Onze voedselsector staat internationaal hoog aangeschreven. Met ruim 145 events tijdens Dutch Food Week proberen we de hele keten beter te positioneren bij burger en consument en bij te dragen aan een betere waardering. Boer en tuinder zijn een onmisbare schakel in onze foodsector. Maar er is nog veel meer, de keten gaat van boer tot winkelvloer. Dutch Food Week laat de kracht van en de vernieuwing in de hele keten zien.’

Masterclass bij de boer

Zo kregen kinderen een speciale Dutch Food Week Masterclass van boeren, proefden bezoekers tal van Nederlandse producten op pluk- en oogstfeesten in het hele land en werden er voor professionals diverse kennissessies en netwerkbijeenkomsten georganiseerd. In de ruim 850 bedrijfsrestaurants van het Rijk werden gasten verrast met innovatieve gerechten, waarbij veel Hollandse seizoenproducten centraal stonden.

Dutch Food Week op Wereldvoedseldag

Dutch Food Week werd dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Landelijke bekendheid, een internationale uitstraling en een inhoudelijk sterk programma zijn de basis voor de vernieuwde Dutch Food Week. Het startevent – de opening van de Dutch Food Week Expositie – vond plaats op het terrein van het World Food Center in Ede.

Het high-level professionals-event ‘Circular Food Systems for Food Security’ op Wereldvoedseldag op 16 oktober – ook in Ede – lichtte de waarde van circulariteit toe. Hier kwamen het bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen samen om succesvolle voedselsystemen te bespreken en werd het Netherlands Food Partnership, een nieuwe beweging die partijen ondersteunt en ideeën helpt te ontwikkelen, gelanceerd.

Reageer op dit artikel