nieuws

Baking Lab houdt workshops in Weekend van de Wetenschap

Nieuws

Baking Lab houdt workshops in Weekend van de Wetenschap
Foto's: Baking Lab

Baking Lab aan de Linnaeusstraat in Amsterdam houdt op 5 en 6 oktober desemworkshops voor kinderen, onder het motto: brood bakken is wetenschap! Kids worden bekendgemaakt met het ambacht op kleine schaal, in het kader van het Weekend van de Wetenschap.

Bakken is wetenschap! Verhoudingen, mengen, kneden, rijzen, bakken. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal als je brood maakt en bakt in een speciale oven? Wat doen die bacteriën en gisten die we gebruiken om ons brood smaak en structuur te geven? En wat kunnen we leren van het maken van brood over hoe ons eigen lichaam werkt, over onze voeding en het magische molecuul water?

Fermentatie is wetenschap

Het zijn de vragen die potentiële deelnemertjes aan de workshops op 5 en 6 oktober voorgelegd krijgen, in het kader van het Weekend van de wetenschap. Bij Baking Lab maken de kinderen en jongeren (doelgroep 10-16 jaar) tijdens deze mini-workshop kennis met de wondere wereld van bakken en wetenschap. En natuurlijk mogen ze ook proeven.

Tarweklokje mee naar huis

Om het na de workshops thuis verder te experimenteren, krijgen de kids een tarweklok mee. ‘Wij leggen uit hoe je die herinneringen dan weer kunt ontkiemen’, aldus de medewerkers van Baking Lab. Voor deelname aan een workshop dit weekend is de prijs met opzet ook laag gehouden op €8,50.

Aanmelden kan hier.

Bijzondere bakkerij

Baking Lab is een bijzonder bakkerij waar mensen samenkomen, workshops volgen en aan experimenten deelnemen. Er is een winkel bij gevestigd, waar bezoekers brood kunnen kopen. De sfeer is steeds speels en onderzoekend.

Het Bakkerscafé is een plek waar bezoekers gezellig iets kunnen drinken en  vegetarisch kunnen eten. Ontspannen en onthaasten kan aan de Kneedtafel waar bezoekers zelf een broodje kunnen maken.

De geur van vers brood is buiten te ruiken. ‘We zien afval liever als grondstof en met die uitdaging komen we vaak op nieuwe ideeën. Zo wordt restwarmte uit onze keuken hergebruikt om onze kompostbak en tuinkas bij te warmen. Fruitvezels uit onze sapcentrifuge worden weer in onze broden, taarten en andere gerechten verwerkt. We doen uiteraard nog veel meer. Naast brood, bakken we regelmatig ook verhalen’, vertelt oprichter Jechiam Gural.

In de bakkerij werkt een uitgebreid en breed opgeleid team.

Erkend leerbedrijf

De bakkerij is erkend leerbedrijf voor het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. Het bedrijf helpt studenten al op jonge leeftijd en op een originele manier invulling te geven aan actuele maatschappelijke thema’s zoals voeding, gezondheid en duurzaamheid.

‘Aan de eenvoud van brood gaan complexe biologische, chemische en fysische processen vooraf. Toch is brood maken niet moeilijk, maar ook weer geen piece of cake. Waarom eigenlijk?’, aldus Baking Lab op haar site. ‘In de afgelopen decennia is hier veel onderzoek naar gedaan. In ons LAB wordt dit onderzoek verkend en samen met de studenten die bij ons werken worden onze bevindingen onder andere via workshops en educatieve programma’s aan een breed publiek uitgelegd.’

Bekijk ook de video

 

Reageer op dit artikel