nieuws

Ribbink en van Kraaij nemen winkels Van der Wal Jolink over

Nieuws

Mark Ribbink van Ribbink’s Specialiteiten Bakkerij uit Apeldoorn is de nieuwe eigenaar van zes bakkerswinkels van de failliete bakkerij Van der Wal Jolink in Apeldoorn, de winkel in Epe en de centrale bakkerij in Apeldoorn. Harry van Kraaij van Bakkerij ’t Kraayennest uit Nijmegen heeft de vestigingen in Elst en Lent overgenomen.

Ribbink en van Kraaij nemen winkels Van der Wal Jolink over
De broers Mark en Richard Ribbink. Foto: RSB

Mark Ribbink van Ribbink’s Specialiteiten Bakkerij (RSB) uit Apeldoorn wilde heel graag in de toekomst Bakkerij Van der Wal Jolink overnemen. De ondernemer heeft een lange relatie met het bedrijf. ‘Ik heb er jarenlang gewerkt. In feite is RSB een voortvloeisel uit Van der Wal Jolink en mijn vader, die bedrijfsleider is, is er al 43 jaar werkzaam. Ik ken de onderneming mijn hele leven al.’ Door het faillissement zijn de plannen in een stroomversnelling geraakt en moest er snel een beslissing worden genomen. ‘Het was een spannende acquisitie’, blikt Ribbink terug. ‘Er waren meerdere geïnteresseerden. Gelukkig sprak niet alleen ons bod, maar ook onze toekomstplannen de curator aan.’

Bewust koos Ribbink ervoor om niet alle vestigingen over te nemen. ‘Ik wil het bedrijf graag wat kleiner en meer beheersbaar maken. Bovendien willen we ons in de toekomst niet alleen op de winkels richten, maar zien we ook mogelijkheden in levering aan het derde kanaal.’ De naam ‘Van der Wal Jolink’ blijft in ere, net zoals de recepturen. ‘Voorlopig zullen we niets aan het assortiment veranderen, maar als de rookdampen van de overname zijn opgetrokken, dan voegen we wel wat nieuwe, frisse ideeën toe. Ondanks dat we nieuwe producten gaan ontwikkelen, worden de ‘boegbeelden’ van het bedrijf in ere gehouden.’

De dagelijkse leiding van de bakkerij wordt gevoerd door zijn vader Adrie en broer Richard. ‘Richard was al in de leer bij Peter van der Wal om later samen met mij Bakkerij Van der Wal Jolink over te nemen. Door het faillissement moesten er snel beslissingen genomen worden. Door financiële hulp van mensen met heel veel vertrouwen in ons, hebben we de overname alsnog kunnen bewerkstelligen. Zonder Richard, die bij mij al bedrijfsleider was, had dat nooit gelukt.’

Inmiddels zijn er gesprekken met alle personeelsleden gevoerd. ‘Doordat we inkrimpen, hebben we helaas niet iedereen een nieuwe baan kunnen aanbieden. De gesprekken zijn met een lach en een traan verlopen. We zijn blij dat er nu rust komt. Met elkaar gaan we er keihard tegenaan.’

’t Kraayennest

‘Wij zijn erg content met de komst van deze twee winkels’, reageert Harry van Kraaij van Bakkerij ’t Kraayennest. ‘Voor ons zijn de twee vestigingen een goede aanvulling op ons verzorgingsgebied. Het betreft twee traditionele bakkerswinkels, die wat betreft publiek en assortiment goed bij ons passen. Morgen openen we de winkel Lent en woensdag in Elst. Omdat alles erg snel gaat, gaan we eerst gewoon open en kijken alles even aan. Eén van onze bakkers, Sander Peters, gaat deze twee winkels verder proberen te optimaliseren. Voor de meeste personeelsleden is er dus weer plaats, maar helaas niet voor iedereen.’

Reageer op dit artikel