nieuws

Nederland telt in 2019 drie Beste Speculaasbakkers

Nieuws

Nederland telt in 2019 drie Beste Speculaasbakkers
Het consumentenpanel proeft dat het een lieve lust is. Foto's Herbert Wiggerman

De beste speculaasbakkers van Nederland 2019 zijn: Bakery Café Kottier in Breda, Bakkerij van de Mortel in Someren en De Ambachterij in Schoonrewoerd. Deze uitslag van de Beko speculaaskeuringen is zojuist bekendgemaakt.

Beko organiseert traditiegetrouw tijdens de Najaarsdagen speculaaskeuringen. Daartoe konden bakkers drie soorten speculaas meenemen naar Nieuwegein: speculaasjes met amandelen, speculaasjes zonder amandelen en gevulde speculaas.

In totaal zijn 275 ambachtelijke speculaasproducten gekeurd: 102 speculaasjes zonder amandelen, 103 speculaasjes met amandelen en 70 stuks gevulde speculaas. Dat is een fractie minder dan in 2018, in welk jaar 286 producten zijn beoordeeld. Online hadden circa 300 bakkers zich vooraf aangemeld voor de keuring, maar niet alle inzendingen zijn binnengekomen.

Landelijke winnaars 2019

Er zijn 13 provinciewinnaars per categorie. Nieuw dit jaar is dat er per categorie een landenwinnaar wordt uitgeroepen, wat betekent dat de drie bakkers met het hoogste cijfer per categorie zich een jaar lang ‘De beste speculaasbakker van Nederland 2019’ mogen noemen.

Bakery Café Kottier

De speculaasjes zonder amandelen van Bakery Café Kottier in Breda zijn als de beste van de provincie Noord-Brabant beoordeeld. Het bedrijf behaalde daarmee tevens het hoogste cijfer van alle speculaasjes zonder amandelen. Kottier mag zichzelf een jaar lang de beste bakker van speculaasjes zonder amandelen van Nederland noemen. Kottier kreeg van de vakjury een 7,70 voor zijn speculaasjes zonder amandelen en een 8,25 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 7,98 was.

Bakkerij van de Mortel

De speculaasjes met amandelen van Bakkerij van de Mortel in Someren zijn als beste van de provincie Noord-Brabant beoordeeld. Daarmee behaalde de bakker het hoogste cijfer van alle speculaasjes met amandelen en dus mag Van de Mortel een jaar communiceren dat hij de beste speculaasjes met amandelen van Nederland bakt. Van de Mortel kreeg van de vakjury een 7,85 voor zijn speculaasjes met amandelen en een 8,45 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,15 was.

De Ambachterij

De gevulde speculaas van De Ambachterij in Schoonrewoerd is als beste van de provincie Utrecht beoordeeld. Daarmee behaalt het bedrijf het hoogste cijfer van alle gevulde speculaas. De Ambachterij mag zichzelf een jaar lang de beste gevulde speculaas-bakker van Nederland noemen.  De Ambachterij kreeg van de vakjury een 8,40 voor de gevulde speculaas en een 8,70 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,55 was

Doel van de keuringen

Juryvoorzitter Frank van Sprang: ‘Het doel van Beko met de speculaaskeuringen is de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke bakker te verbeteren en bakkers ‘tools’ te geven zich als ambachtsman te profileren. Men moest minimaal een 7 halen om in aanmerking te komen voor een certificaat en een posterpakket. Opmerkelijk is dat er dit jaar veel meer speculaasproducten beloond werden met een hoger cijfer dan een 7. Daaruit concluderen we dat de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke bakker verbeterd is.’

Vak- en consumentenjury

De speculaas is beoordeeld door zowel een consumentenpanel als een vakjury. Consumenten- en vakjury hanteren niet precies dezelfde beoordelingscriteria. De vakjury keurt de producten bovendien ‘blind’ en zonder de verpakking. Voor consumenten is de verpakking – de aantrekkelijkheid ervan maar ook of deze al dan niet hersluitbaar is – wel van belang, daarom neemt de consumentenjury dit mee in de weging.

Van Sprang geeft aan dat met de verpakkingsbeoordeling dit jaar in ieder geval nog geen rekening is gehouden met de recyclebaarheid. ‘Dan zou je ook de declaratie van de verpakking moeten gaan beoordelen, dat vraagt nog weer een andere organisatie. Dit jaar in elk geval nog niet, wie weet komt dat nog eens.’

Provinciewinnaars 2019

Per categorie en per provincie zijn bakkers benoemd tot Provinciewinnaar van 2019:

Foto's

Reageer op dit artikel