nieuws

Klaes Hoekstra: ‘Schreeuw van de daken hoe mooi het vak is’

Nieuws 1322

Klaes Hoekstra: ‘Schreeuw van de daken hoe mooi het vak is’
Klaes Hoekstra. Foto: Van Vliet Fotografie

‘Schreeuw van de daken hoe mooi het bakkersvak is’, zegt Klaes Hoekstra uit Bedum. Vorige week nam hij afscheid als bakker. Bakkerswereld hield een afscheidsinterview en daarin gaf hij zijn mening over het personeelstekort. ‘Probeer basisschoolscholieren, VMBO-leerlingen en hun decanen te motiveren’, is zijn advies.

Het gebrek aan kwalitatief goed personeel voor MKB-bakkerijen en bakkerswinkels is een probleem, waarmee we allemaal te kampen hebben of onvermijdelijk te maken krijgen. Daarom organiseert het Genootschap voor de Bakkerij op donderdag 12 september aanstaande voor leden en niet-leden het congres ‘Personeelstekort in de MKB-bakkerij’.

Jongeren motiveren

Volgens Hoekstra doen ambachtelijke bakkers er goed aan om jongeren te motiveren. ‘Sinds jaar en dag heb ik leerlingen van de plaatselijke basisscholen uitgenodigd voor een bezoek aan de bakkerij. ’s Morgens werd en dan een filmpje in de klas vertoond en vertelde ik iets over het vak en ’s middags mochten de leerlingen zelf broodjes bakken in de bakkerij. Dat is iets wat ze altijd onthouden.’

Als leerlingen niet weten wat het bakkersvak inhoudt, dan zullen ze daar nooit een keuze voor maken

Ook raadt hij bakkers aan open dagen te organiseren om te laten zien wat je doet en waar je mee bezig bent, actief te zijn op social media en contact te zoeken met scholen. ‘Met name met VMBO. Het eerste jaar van deze opleiding hoeven de leerlingen nog geen keuze te maken. Vraag of het mogelijk is om een middag langs te komen om over het vak te vertellen. Als leerlingen niet weten wat het bakkersvak inhoudt, dan zal hij of zij daar nooit een keuze voor maken. In het verleden heb ik ook avonden georganiseerd voor schooldecanen. De laatste bijeenkomst trok zo’n 25 tot 30 mensen. Daarvan waren er maar vijf ooit in een bakkerij geweest. Hoe kun je een leerling adviseren als je zelf nog nooit in de bakkerij ben geweest?’

Het volledige interview is te lezen in de volgende editie van Bakkerswereld.

Nog geen abonnee? Aanmelden kan hier.

Reageer op dit artikel